Gazdaság

2009.02.09. 19:08

Pályázatok: a kicsiket nem engedik közel?

Gyakorlatilag kizárták az elkövetkező pályázati lehetőségek közül az 5600 lakosú Újkígyóst. A település polgármestere, Szebellédi Zoltán úgy látja, több tervezett fejlesztési elképzelésük sem valósul meg azért, mert ilyen-olyan szempontok miatt meg sem próbálhatnak pályázati úton forráshoz jutni.

Békés Megyei Hírlap

Újkígyós az EMVA néven futó vidékfejlesztési forrásokból gyakorlatilag kiszorult, hiszen itt már csak ötezer fő alatti települések indulhatnak. Emellett a kifejezetten városok számára kiírt megmérettetéseken sem vehetnek részt, ahogy kiszorulnak a leghátrányosabb helyzetű települések számára kiírt programokból is.

Igazságtalan, hátrányos megkülönböztetést említ Kaszai János, Vésztő polgármestere, amikor a regionális fejlesztési tanácsi és európai uniós pályázatokon való részvétel, illetve az elnyerhető támogatás feltételeként a települések lélekszáma kerül szóba. Példaként említi, hogy míg a 7 ezer 800 lakosú Vésztő ezen szabályból fakadóan legfeljebb 50 millió forintra pályázhatott a városközpont felújítására, addig alig valamivel nagyobb lélekszámú települések, kiváltképpen a kistérségi központok, elvileg akár 1 milliárdot is nyerhettek ugyanerre a célra.

Ezen sérelmének már több fórumon is hangot adott Kaszai János, de mind ez ideig süket fülekre talált.


— Így csak több ütemben, több eredményes pályázattal sikerülhet a városközpont felújítása. Egyelőre a városháza előtti területet és a templom környékét tudjuk felújítani — tette hozzá.

Bár Körösladány kifejezetten sikeresen szerepel a pályázati kiírásokon, akad olyan lehetőség, ahonnan a település is kiszorulhat.

— A városközpontok rehabilitációjára biztosított forrásokhoz valószínűleg csak komoly szerencsével juthatnak hozzá az 5 és 10 ezer lélekszám között települések — ecsetelte a kérdéssel kapcsolatban dr. Pelcsinszki Boleszláv polgármester. — A célra elkülönített támogatások döntő többsége a megyei jogú városok és a kistérségi központok számára válik majd elérhetővé. A fennmaradó minimális összegre pedig olyan sokan pályáznak, hogy túl sok esély nem lesz a sikerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!