Gazdaság

2007.12.09. 18:53

Leépül az építőipar – a megyei visszaesés az országos háromszorosa

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évihez képest drasztikusan csökkent az építőipar teljesítménye. Békés megyében a termelés visszaesése az országos átlag közel háromszorosa.

F. M. - K. E.

A megszorító intézkedések és az uniós források késése miatt kevesebb az önkormányzati és állami beruházás, ami miatt sorban állnak a cégek a közbeszerzéseken meghirdetett munkákért. Óriási az árverseny. A nyomott árból származó veszteséget a nagyobb cégek képesek lenyelni — legalábbis egy ideig — derült ki az általunk megkérdezett megyei vállalkozások válaszaiból.

Az év első felében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megfigyelt megyei székhelyű építőipari cégek 9,5 milliárd forint értékű terméket állítottak elő. Ez az egy évvel korábbinál 17,1 százalékkal kevesebb. Összehasonlításképpen: országosan az építőipari termelés 6 százalékkal esett vissza. A csökkenés mind a mikro-, a kis- és középvállalkozásoknál megfigyelhető, de utóbbiaknál a legjelentősebb. Ugyancsak figyelemre méltó adat, hogy a megyei építőipari cégek szerződésállománya közel 50 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Az új épületekre kötött szerződések száma alig több mint a fele a 2006-osnak.

Dr. Puskás János, a Kövite-Plusz Kft. ügyvezetője szerint a legnagyobb gond, hogy az uniós projekteket már legalább egy éve el kellett volna indítani. A főként tervezéssel foglalkozó gyulai cég vezetője elmondta, a Közbeszerzési Értesítőben előfordult, hogy negyedévig nem jelent meg megyei tervezési pályázat, ami jól tükrözi az ágazat pangását. Arról is beszélt, hogy az állami beruházásoknál a fizetési határidő sokszor akár 90 nap, ami csődközeli helyzetbe juttathatja a cégeket.
— Nekünk is visszaestek a megrendeléseink. Ezért nyitottunk Románia felé. Hosszabb idő lesz, hogy beérjen a befektetett munka és pénz — mondta dr. Puskás János.

— Látjuk a piacon a visszaesést, de egyelőre minket nem érint ez a tendencia. Az elmúlt fél évben nőtt a családi házakra leadott megrendelések száma, és társasházi lakásaink is elkeltek — fejtette ki Kása Róbert, a Szilágyi-Ház Kft. ügyvezető igazgatója. A békéscsabai vállalkozás ügyvezető igazgatója elmondta, a kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt kevesebben vágnak bele a komolyabb hitel felvételével járó építkezésbe. Aki viszont belefog, az csak a száz százalékig megbízható kivitelezőket választja.

— A KSH adatai jól tükrözik a helyzetet. Alig vannak Békésben magasépítési munkák. Gondot jelent, hogy a multik eddig a több milliárd forintos beruházásokra „hajtottak”, most pedig a 100—200 milliós munkákra is pályáznak. Két jelentős dél-alföldi építőipari cég is csődbe ment a nyomott árak miatt. A kis- és középvállalkozók gondja az alvállalkozók felé is gyűrűzik. Sokak megélhetését veszélyezteti. A cégek egy része nem tudja előfinanszírozni a beruházást, az alvállalkozóknak sem tud fizetni. Az építőipar szereplői a túlélésre hajtanak — mondta Bődi János, a szarvasi Integrál Építő Zrt. vezérigazgatója, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!