Gazdaság

2007.11.26. 13:22

Hétmilliárd forintos üvegipari beruházás Orosházán

A Guardian Orosháza Kft. hétmilliárd forintot meghaladó beruházással megvalósult gyártósorán speciális üvegeket állítanak elő - jelentette be Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára hétfőn.

VG

A beruházáshoz a társaság egyedi kormánytámogatást kapott, ennek nagysága nem nyilvános. A Magyarországon egyedülálló technológiával készült, jó hőszigetelő és környezetbarát (ún. clear float) üvegeket az autó- és bútoripar mellett az építőiparban is fel lehet használni.

Az államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fejlesztéssel 52 új munkahely jött létre az orosházi gyárban. A bővítést a kormány támogatta, ám ennek mértékét csak a szerződéskötést követően 60 nappal hozzák nyilvánosságra.
hirdetés

Sápi Lajos, a Guardian közép-kelet európai alelnöke elmondta: a fejlesztést 2006 közepén kezdték el, a termelés az idén szeptemberben indult meg. A beruházás eredményeként megvalósuló gyártósor nagy vákuumban többrétegű fém- fémdioxid bevonatot képez az üveg felületén.

A speciális bevonat megváltoztatja az üveg jellemzőit, képessé téve azt a hősugarak jelentős részének visszaverésére. A speciális eljárás révén mintegy harmadára lehet csökkenteni a hőszigetelő üvegszerkezetek hőveszteségét.

A beruházással 272-re nőtt a gyár alkalmazottainak száma. A vállalat orosházi telephelyén 1991 óta készít síküveget. A gyár árbevétele tavaly több mint 19 milliárd forint volt, az idei évben 20 milliárdot meghaladó forgalom a cél.

Címkék#Sápi Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!