Friss hírek

2005.12.14. 17:22

A jövő héten aláírhatják a BA privatizációját

Egyre nagyobb a valószínűsége a sztrájknak Ferihegyen, amelyet a napokban privatizál 75 évre 464,5 milliárdért a brit BAA.

Izing Antal – Éber Sándor

A reptéri sofőröket és a forgalmi rampatiszteket tömörítő sztrájkbizottság és a munkaadó Budapest Airport Rt. (BA) között ugyanis a sztrájktárgyalások második napján sem közeledtek az álláspontok. A sztrájkbizottság közleménye szerint a munkavállalók tűrhetetlennek tartották, hogy az Üzemi Tanács elnökét az ÁPV Rt. levelében retorziókkal fenyegette meg a nyilvánosság tájékoztatása miatt. A sztrájkbizottság kifogásolta a munkaadó időhúzó taktikáját is.

A Hungarocontroll légi irányítóinak egyik reprezentáns szakszervezete szolidaritási közleményt adott ki, amelyben a  BA dolgozóinak jelenleg is zajló sztrájktárgyalásait teljes támogatásáról biztosítja – értesült lapunk. Információink szerint a Közlekedési Munkatanácsok elnöksége is szolidaritást vállalt a BA 2500 dolgozójával, így a ferihegyi dolgozókkal együtt a Volán társaságok dolgozói is leállítják a munkát két órára.

A BA szintén kiadott egy közleményt, mely szerint a mai egyeztető tárgyalásokon a 2006-ra tervezett inflációt jóval meghaladó bérfejlesztést ajánlottak a szakszervezeteknek. A sztrájkbizottság ezt elutasította, s jövőre az ideihez hasonló, 16,62 százalékos béremelést kértek a munkáltatótól. A munkaadó szerint a munkavállalókkal november 1-én aláírt új kollektív, határozatlan idejű szerződés még három évig nem mondható fel. A BA szerint dolgozói 2002 óta 62,9 százalékos béremelésben részesültek, s átlagkeresetük meghaladja a havi 242 ezer forintot, az évi 417 ezer forintos természetbeni juttatás mellett.

Várhatóan csütörtökön dönt az ÁPV Rt. igazgatótanácsa a BA privatizációs szerződéseinek végleges szövegéről, amelyeket pozitív döntés esetén egy héten belül alá is írhat a privatizációt felügyelő szervezet – jelentette be Batiz András kormányszóvivő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!