Friss hírek

2005.02.10. 17:49

Görgey tanácsadói tevékenységének ismertetését kéri Halász János

Halász János fideszes képviselő arra kérte Kiss Péter kancelláriaminisztert levélben, tegye lehetővé, hogy a kulturális és sajtóbizottság ellenőrzési albizottsága megismerhesse Görgey Gábor volt kulturális miniszter főtanácsadói tevékenységét és az azzal összefüggő dokumentumokat.

BAMA

"Felkérem miniszter urat, hogy az ellenőrzési albizottság ülésén adjon tájékoztatást a jelzett témakörről".

Halász János, az albizottság elnöke levelében emlékeztet arra:  képviselőként többször kért tájékoztatást Görgey Gábor  miniszterelnöki kulturális főtanácsadói tevékenységéről, valamint az  ezzel kapcsolatos írásos anyagokról.

Hozzáteszi: Kiss Péter megnevezte a volt kulturális miniszter  főtanácsadói feladatait, azonban jelezte, hogy azok belső  használatra készült,  valamint döntéselőkészítéssel összefüggő  adatoknak számítanak, amelyek a közérdekű adatok nyilvánosságáról  szóló törvény szerint a kezelésüket követő 20 éven belül nem nyilvánosak.

Halász János a levélben megjegyzi: a kancelláriaminiszter által  felsorolt tevékenységek nem csak tanácsadásról, hanem feltehetően  operatív feladatok ellátásáról is szóltak, ezért is kérte a Görgey  Gábor működésével kapcsolatos írásos anyagokat.

Ezen iratokkal kapcsolatban a törvény úgy rendelkezik, hogy az  állami szerv vagy személy a feladatkörébe tartozó ügyekben, így  különösen az állami költségvetésre és annak végrehajtására, a  közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre  vonatkozóan köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos  és gyors tájékoztatását - fejti ki levelében az ellenzéki képviselő.

Halász János a levélben jelzi azt is: amennyiben Kiss Péter  szerint a kért adatok 20 éven belül nem nyilvánosak, kérésére zárt  ülést rendel el.
Szintén utal arra, hogy a törvény szerint kérelemre az adatok  megismerését a szerv vezetője e határidőn belül is engedélyezheti.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!