Friss hírek

2004.11.25. 11:29

Magyar-dán agrár-megbeszélések Budapesten

Magyarország és Dánia elsősorban a vidékfejlesztésben, a szakember-képzésben és az export területén működhetne együtt eredményesen - állapította meg Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint Hans Christian Schmidt dán élelmezésügyi, mezőgazdasági és halászati miniszter.

BAMA

A magyar és a dán agrártárca vezetője szerdán találkozott és folytatott megbeszéléseket a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A dán agrárminiszter külön kiemelte, hogy szívesen látna több magyar terméket a dán élelmiszeráruházak polcain, mivel a magyar termékek kiváló minőségűek és ezekre lenne kereslet országában.

A dán miniszter utalt arra, hogy a magyar-dán mezőgazdasági kapcsolatok többéves múltra tekintenek vissza és jól fejlődnek. Jelezte azt is, hogy míg korábban Magyarország tanult Dániától, addig most már Dániának is van több területen is tanulnivalója Magyarországtól. Példaként említette, hogy a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek biztonságosak és jó minőségűek.

Reményét fejezte ki a tekintetben, hogy az Európai Unió közeljövőben meghozandó döntései javítják majd a vidéken élők munkakörülményeit, az állatjólétet, a környezet állapotát, valamint a biogazdálkodás feltételeit.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter természetesnek és elengedhetetlennek nevezte a konzultációt két EU-tagország között, elsősorban azért, hogy Brüsszelben megfelelően lehessen érvényesíteni a magyar érdekeket és ennek támogatói is legyenek az unióban.

A magyar agrártárca irányítója szerint Dánia e tekintetben Magyarország egyik legfontosabb partnere, ugyanis a két agrárgazdaság között sok a hasonlóság.

Németh Imre külön is aláhúzta, hogy az unióban zajló agrár-reformfolyamat pozitív befolyásolása mindkét országnak alapvető érdeke.

A magyar agrárminiszter beszélt arról, hogy Magyarország a dán szakemberektől sokat tanult a közösségi szervezetek fejlesztésében. Továbbá tanulmányozni szeretnék a génmódosított termékek előállításában szerzett dán tapasztalatokat, ugyanis Dánia úttörő szerepet játszik az unióban e területen. A vidékfejlesztés területén pedig főként a források legoptimálisabb felhasználásában van mit tanulni Dániától Magyarországnak - jelezte a miniszter.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!