Friss hírek

2004.11.19. 12:28

Holokauszt szimfónia ingyenes ősbemutatója a Dohány utcai Zsinagógában

Ingyen lehet részese bárki november 22-én, hétfőn Richard Edlinger, "A vonat" című holokauszt szimfóniája budapesti ősbemutatójának.

BAMA

A szervezők azt szeretnék, hogy minden emlékezni akaró ember ott lehessen a Dohány utcai Zsinagógában a magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából meghirdetett bemutatón.

A bécsi United Philharmonic zenekar vezető karmestere gyermekkora óta várt az alkalmas pillanatra, hogy a maga módján zenével hallassa mindenkivel a 20. század legborzalmasabb tragédiáját; hatmillió ember szisztematikus halálba hajszolását. Mint felidézte: hét évesen, az iskola könyvtárában látott először képeket a holokausztról. A dachaui mártírok arcvonásai máig ott élnek emlékezetében.

Akármennyire is a hatása alá kerül egy fiatal művész e felkavaró témának, bizonyos szakmai és élettapasztalat híján nem lehet holokauszt zenét írni - mondta Richard Edlinger, aki idén januárban Budapesten, az épülő Holokauszt Emlékközpont meglátogatásakor érezte elérkezettnek az időt arra, hogy lapra vesse a vészkorszakot megidéző első hangjegyeket. Garzonlakást bérelt a pesti belvárosban és Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántorának szakmai segítségével nyárra elkészítette nagyzenekarra és szólistákra komponált művét.

A dráma szövegét a Németországban élő Müller Viktória írta, a Narrátor szerepére pedig sikerült megnyernie az Oscar-díjas Maximilian Schell színművészt, akit ifjú korában, kóristaként, Arnold Schönberg, Egy varsói túlélő című kantátájában látott hasonló szerepben a karmester-zeneszerző.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!