Friss hírek

2004.11.26. 15:48

Fel kell készíteni a gépjárműveket a téli útviszonyokra

A téli időszakban a járművezetés veszélyeinek elkerülése szempontjából a gépjármű műszaki felkészítése és a helyes vezetéstechnika megválasztása a legfontosabb a megkérdezett szakértő szerint.

BAMA

Pausz Ferenc alezredes (ORFK) elmondta: első és talán legfontosabb dolog a jármű felkészítése a téli időszakra, amely az autó jó műszaki állapotán túl, elsősorban a téli gumik használatát jelenti.

Az alezredes felhívta a figyelmet arra, hogy 7 Celsius-fok alatt már célszerű a téli gumik felhelyezése az autókra.

A téli és a nyári gumik között egyrészt az összetételben, másrészt a futófelületben van különbség. A téli gumi a latyakos, havas úton jobban tapad, és helyesen megválasztott sebességnél a vezető a járművet időben meg tudja állítani - mondta.

Hozzátette ugyanakkor, hogy téli gumival sem ajánlott száguldozni, mert egy bizonyos sebességhatáron túl így sem lehet megállítani a gépkocsit.

Kitért a relatív gyorshajtásból adódó balesetekre is. Relatív gyorshajtásról akkor lehet beszélni, ha például egy jeges és csúszós úton nem az útviszonyoknak megfelelő tempóban vezet valaki, függetlenül attól, hogy egyébként mennyi a maximálisan megengedett sebesség az adott szakaszon.

 Az alezredes hangoztatta, hogy fontos a jó vezetéstechnika megválasztása a téli időszakban, s mindenképpen fel kel készülni erre is.

 Vannak Magyarországon tanpályák, ahol képzett oktatók segítségével kipróbálhatja magát az autós, hogy esős, csúszós, jeges úton hogy tud uralkodni járműve felett. Hozzátette: sajnos ezeket a pályákat díjfizetés ellenében lehet csak használni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!