Felhőtlen gyermekkor

2021.05.19. 17:31

Rászoruló gyerekeknek gyűjt pénzadományt az Ökumenikus Segélyszervezet

Az adományokból háromezer rászoruló gyermek felzárkózását segítik, és nyári táborokat szerveznek.

Rászoruló, nélkülöző gyerekeknek gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet az idén nyolcadik alkalommal elindított Felhőtlen gyermekkor kampányában. A pénzadományokból háromezer rászoruló gyermek felzárkózását segítik, és nyári táborokat szerveznek – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni június végéig, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forinttal, illetve átutalással. Az adománygyűjtéssel a segélyszervezet szeretne minél több gyermeknek esélyt adni a járvány alatt tovább halmozódó hátrányaik ledolgozására, a gyermekkor soha vissza nem térő felhőtlen pillanatainak megtapasztalására – írták.

Wolf Kati énekesnő a segélyszervezet önkénteseként rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel
Fotó: Fekete Dániel / MÖS

A közleményben idézték Gáncs Kristóf kommunikációs igazgatót, aki hangsúlyozta, a segélyszervezet a járványhelyzetben sem engedte el a rászoruló gyermekek kezét, hiszen a felzárkózást segítő, esélyteremtő munkában mindennél fontosabb a folyamatosság.

A segélyszervezet Kapaszkodó programja országszerte 20 helyszínen háromezer gyermek felzárkózását segíti rendszeresen átmeneti otthonokban, hátrányos helyzetű térségekben. Gáncs Kristóf szerint erre a kapaszkodóra nemcsak a járvány alatt, de a járvány után is nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen a pandémia hónapjai alatt sok gyermek esetében tovább nőttek a hátrányok, sok család került még nehezebb helyzetbe.

Íjászat az Ökumenikus Segélyszervezet nyári táborában
Fotó: Fekete Dániel / MÖS

A következő időszak – a nyári táborok és napközis foglalkozások időszaka – különösen fontos lesz, hogy a hátrányos helyzetű diákok pótolni tudják az elmúlt évben tovább halmozódó lemaradást, és mindazt a közösségi élményt, amitől megfosztotta őket a járvány – idézte a közlemény a kommunikációs igazgatót.

A tájékoztatás szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a Felhőtlen gyermekkor kampányához a Tesco, amelynek áruházaiban április 19-től lehetett adománykuponok vásárlásával támogatni a segélyszervezet kampányát. Az akcióban 18 millió forint gyűlt össze, amelyet az áruházlánc 20 millió forintra egészített ki.

A 1353-as adományvonal hívásával bárki segíthet
Fotó: MÖS

Emlékeztettek: a segélyszervezet Kapaszkodó programjában gyermekek ezreinek biztosítanak valódi esélyt a felzárkózásra, olyanoknak, akik a szegénység, bántalmazás vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. A program része a Biztos kezdet gyermekházak rendszere, ahol a születéstől segítik a legkisebbek fejlődését, a Tanoda programban és a Jelenlét pontokon a gyermekek pedagógusoktól és fejlesztő szakemberektől kapnak segítséget a hátrányaik ledolgozásához.

A bentlakásos táborokban és napközis táborokban az élmények mellett a digitális oktatás alatt halmozódó lemaradások behozására is nagy hangsúlyt fektet a segélyszervezet, az átmeneti otthonokban pedig azért dolgoznak, hogy a gyerekek megtapasztalhassák az otthon biztonságát és családjukkal együtt esélyt kaphassanak a továbblépésre. A közösségi pontok a járvány alatt folyamatos támogatást nyújtottak a gyerekeknek a tanuláshoz és az otthoni fejlesztő játékhoz, ezt a nyitás után is folytatják.

Borítókép: A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nehéz sorsú gyerekeknek szervezett karácsonyi ajándékkészítési foglakozása önkéntesek segítségével a segélyszervezet Csepeli Szociális és Fejlesztő Központjában 2019. december 15-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!