Életmód

2011.04.13. 17:22

Testmagasság és élethossz: a norvégok a második helyen

A norvégok kétszáz éve Európa legalacsonyabb nemzetei közé tartoztak, mostanra viszont "felnőttek" a második helyre, csupán a hollandok magasodnak föléjük a földrészen - olvasható a The Changing Body (Testváltozás) című könyvben, amely brit tudósok munkája.

MTI

A kutatók szoros kapcsolatot leltek a testmagasság és a várható élettartam, illetve a társadalmi helyzet között az utóbbi 300 év lakossági adatait vizsgálva, elsősorban a brit szigetekre összepontosítva. Ezek szerint 25 centiméteres különbség adódott Angliában a munkásság és a felső réteg 14 éves gyerekei között. 1780 táján egy szegénysorban született gyerek 14. életévére átlagosan 1 méter 30 centi volt, míg a felsőbb körökben 1 méter 55 centi volt az átlag.

A különbség mind a mai napig megvan, de leszűkült 6 centire az egészségügyi ellátás, a táplálkozás általános javulásának köszönhetően - mutatnak rá a szerzők, akik egyike Bernard Harris, a Southamptoni Egyetem professzora.
 
A könyvet ismertető Science Daily című brit lap kitért arra is, hogy két évszázada a skótok 2,3 centivel magasabbak voltak az Anglia déli részén élőknél, jóllehet Skócia életszínvonala nem valószínű, hogy magasabb lett volna.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!