Paleontológia

2022.02.15. 08:00

Kiderült, mit vacsorázott utoljára a krétakori krokodil

Egy új krétakori krokodilfajt azonosítottak Ausztráliában. A tudósoknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a krokodil utolsó vacsorája egy fiatal dinoszaurusz volt.

Az új krokodilfaj, a Confractosuchus sauroktonos példányának megkövesedett csontjait 2010-ben fedezték fel Queenslandben, az úgynevezett Winton-formáció közelében. A leletet egy körülbelül 95 millió éves geológiai kőzetrétegből sikerült kiásni – számolt be róla a CNN hírportálja.

A két és fél méter hosszú krokodil gyomrában a tudósok egy fiatal ornithopoda – növényevő dinoszaurusz – részben megemésztett maradványait azonosították. A felfedezést a kutatók a Gondwana Research című tudományos folyóiratban publikálták.

A Dinoszauruszok korának Ausztráliai Múzeuma (AAOD) szerint ez az első olyan ausztrál lelet, amely bizonyítja, hogy egy krokodil dinoszauruszt evett.

A krokodil fosszíliája részben összetört, a törött csontok közül azonban számos apró csont is előkerült a kis dinoszaurusz csontvázából.

A krokodil csontvázának helyreállításához röntgen- és CT-szkennelési technológiát használtak, majd tíz hónap alatt készítették el számítógéppel a csontok 3D-s rekonstrukcióját.

Mivel az édesvízi krokodil csontozatának 35 százaléka megmaradt, a kutatóknak sikerült rekonstruálni a krétakori ragadozó szinte teljes koponyáját. A gyomrában talált fiatal dinoszauruszt viszont nem tudták azonosítani. A kutatók szerint egy fiatal növényevő példány volt, amelynek 1,7 kilogramm lehetett a súlya. Vagy a krokodil végzett vele, vagy röviddel a halála után falta fel.

A kutatók szerint azért fontos és ritka a felfedezés, mert mindeddig csupán néhány korabeli ragadozómaradványt találtak a prédájával együtt.

Matt White, a múzeum munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a Confractosuchus valószínűleg nem kifejezetten dinoszauruszokkal táplálkozott, de a könnyű zsákmányt nyilván nem hagyta ki.

A dinoszauruszok fontos táplálékforrást jelenthettek a krétakori ökológiai táplálékláncban

– magyarázta.

A Confractosuchus sauroktonos a második krokodil, amelyet a Winton-formációban találtak. A kőzetrétegből 2019 októberében egy 96 millió éves pteroszauruszt is sikerült kiásni.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!