A drágaköveket azóta sem találják

2022.02.19. 20:00

Kétmilliárd forintnyi gyémántot lopott a világ egyik legtrükkösebb tolvaja, alig százezret kell megtérítenie (videó)

Alig százezer forintnyi kár megtérítésére kötelezett a bíróság egy ékszertolvajt, aki csaknem kétmilliárd forintnyi gyémántot lopott el egy londoni ékszerboltból.

A hat és fél éves börtönbüntetését töltő nő, Lulu Lakatos még 2016 márciusában lopott el 4,3 millió font (1,84 milliárd forint) értékben hét gyémántot úgy, hogy egy ügyes mutatvánnyal kavicsokra cserélte a drágaköveket.

Egy londoni bíróság pénteken kénytelen volt megállapítani, hogy a Franciaországban élő 60 éves román nőnek mindössze 293,57 eurója (105 ezer forint) van, amelyet franciaországi letartóztatásakor találtak nála.

A magát drágakőszakértőnek kiadó nő Anna néven hét gyémántot, köztük egy 2,2 millió font értékű 20 karátos szív alakú és egy 1,1 millió fontot érő, körte alakú rózsaszín drágakövet "becsült fel" a London belvárosában található Boodles ékszerboltban állítólagos dúsgazdag orosz vevők megbízásából.

Annát, alias Lulu Lakatost maga Nicholas Wainwright, a Boodles elnöke és a cég saját szakértője kísérte a New Bond utcai bolt alagsori tárgyalójába.

A gyémántok megvizsgálása után a drágaköveket egy lakattal lezárt erszénybe tették, majd a bank trezorjában helyezték biztonságba a vételár másnapi átutalásáig, ám amikor másnap kinyitották az erszényt, gyémántok helyett közönséges kavicsokat találtak benne.

Mint később a bolt biztonsági kamerájának felvételeiből kiderült, a nő egy szemfényvesztéssel felérő mozdulattal valójában a saját kézitáskájába rejtette a gyémántokat, és egy ugyanolyan, ám kavicsokat tartalmazó zacskót helyeztetett a trezorba.

A boltból kilépve a tolvaj azonnal egy ismeretlen nőnek adta tovább a gyémántokat, és bűntársaival együtt kevesebb mint három óra alatt Franciaországba szökött Nagy-Britanniából.

A bűncselekmény a legnagyobb értékű lopás volt a maga nemében. A fondorlatosan eltüntetett gyémántok sosem lettek meg.

A gyémántokat ellopó nemzetközi bűnbanda két férfi tagját - Christophe Stankovicot és Mickael Jovanovicot - három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!