tenyészprogram

2021.06.11. 17:01

Párt keresve költözött Japánba Emma, a déli szélesszájú orrszarvú

A nőstény csaknem 16 órányi utazás után érkezett meg a Szaitama prefektúrabeli Tobu Állatkertbe, ahol már össze is ismertették első udvarlójelöltjével, a tízéves Morannel.

JAPAN-TAIWAN-ANIMAL

Forrás: AFP

Fotó: Philip FONG

Tajvanról Japánba költöztettek át egy nőstény déli szélesszájú orrszarvút, hogy párra leljen.

Emma helyi idő szerint kedd este érkezett meg csaknem 16 órányi utazás után a japán Szaitama prefektúrabeli Tobu Állatkertbe, ahol már össze is ismertették első udvarlójelöltjével, a tízéves Morannel – írja a BBC hírportálja.

Az ötéves nőstényt viszonylag nyugodt természete miatt választották ki az utazásra. Korábbi lakhelye, a tajvani Leofoo szafaripark munkatársai szerint az állat ritkán keveredett összetűzésbe társaival. Emellett kis termete is alkalmassá tette a tengerentúli szállításra.

Átköltöztetésének célja az Ázsiában fogságban nevelt szélesszájú orrszarvúk számának növelése.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint a szélesszájú orrszarvú a mérsékelten fenyegetett fajok közé tartozik nagyjából 18 ezer vadon élő példányával.

Emma eredetileg márciusban érkezett volna Japánba, ám ahogy sok millió embernek világszerte, úgy az ő terveit is keresztülhúzta a koronavírus-járvány. A késlekedést azonban arra használták fel a gondozói, hogy megismertessék vele japánul a „gyere” és a „nem” kifejezéseket.

Az állatkerti tenyészprogramok kulcsszerepet játszanak a déli szélesszájú orrszarvúk számának növelésében.

A másik alfaj, az északi szélesszájú orrszarvú helyzete azonban mára szinte kilátástalanná vált. Mindössze két nőstény példány él még, ami azt jelenti, hogy az alfaj valószínűleg ki fog pusztulni, hacsak a kutatóknak nem sikerül előállniuk egy működő tervvel.

Az orvvadászat jelenti az elsődleges fenyegetést az orrszarvúkra, amelyek tülkét afrodiziákumként és rákgyógyszerként értékesítik a fekete piacon, bár hatásukat nem támasztják alá tudományos vizsgálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!