megoldás

2021.04.26. 16:30

Mesterségesen tenyésztett kínai aligátorokat engednek szabadon

Számuk mára az emberi tevékenység és a természetes élőhely megváltozása miatt drámaian megfogyatkozott.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mesterségesen tenyésztett jangcei, vagyis kínai aligátorok 530 egyedét engedik szabadon májusban Kínában.

Az ázsiai országban őshonos aligátorfaj (Alligator sinensis), amely több mint 200 millió éve él a Földön, a legnagyobb védelmet élvezi Kínában.

A kínai aligátorok száma az emberi tevékenység és a természetes élőhely megváltozása miatt drámaian megfogyatkozott.

A kelet-kínai Anhuj tartomány rezervátuma most az eddigi legnagyobb egyedszámú csoport szabadon bocsátására készül.

Hszüancseng városában, a faj fő élőhelye közelében kezdték el tenyésztésüket 1979-ben. Eddig nagyjából 14 ezer aligátor született a tenyésztőtelepen, a fajnak ez a legnagyobb tenyésztő- és kutatóközpontja a világon.

A szabadon engedéseket 2003-ban kezdték, 2020-ra már 508 aligátoruk élt vadon, 16 csoportban engedték el őket. 2019-ben 120, tavaly 280 aligátor került a központból a vadonba.

Az idei akció előtt DNS-elemzést, génösszehasonlítást és más genetikai vizsgálatokat is elvégeztek, mert vigyáznak arra, hogy a vadon élő populáció génállománya ne romoljon. Egyes példányokba chipet ültettek és műholdas nyomkövetővel is ellátták őket, hogy a jövőben követhessék és kutathassák az állatokat.

A következő két évben csökkentik a kibocsátott aligátorok számát, hogy a faj „magától szaporodjon és éledjen újjá”.

A legfrissebb felmérés szerint a kínai aligátorok vad populációja a mélypontot jelentő mintegy 120 példányról nagyjából 200-ra növekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!