Colorado állam

2018.09.16. 18:14

Vadvédelmi terület lett az atomfegyvergyár helyén

A térség 1952 és 1994 között az amerikai atomenergiai bizottság tulajdonában volt, majd 1996-ban kezdték meg a rekonstrukciót.

Túrázók és kerékpározók vehették birtokba a hétvégén azt az új amerikai vadvédelmi területet, amelyet egy volt atomfegyvergyár helyén alakítottak ki Colorado államban.

A Sziklás-hegység lábánál elterülő Sziklás-síkság vadvédelmi területet Denvertől mintegy 26 kilométerre északnyugatra az elmúlt években mintegy hétmilliárd dollár költségvetésű program keretében megtisztították, rekultiválták, és az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat szombaton megnyitotta azt a látogatók előtt.

A tizenhat négyzetkilométernyi füves, lápos térségben mintegy 630 növényfaj él, állatállománya is igen gazdag, 150 jávorszarvas, valamint feketemedve, puma, prérikutya, sólyom mellett énekesmadarak is élnek területén.

A térséget az 1800-as évek előtt indiánok lakták, majd a betelepülő családok állattenyésztést folytattak. A második világháború után a területet megvásárolta az amerikai atomenergiai bizottság, és a hidegháborúban egyike volt az Egyesült Államok 13 atomfegyvergyártó létesítményének 1952 és 1994 között.

A területet megtisztítása 1996-ban kezdődött, a következő években mintegy 21 tonna nukleáris anyagot szállítottak el, 4 millió liter vizet tisztítottak meg és 800 építményt bontottak el.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Jerome Gorin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában