Egyperces

2018.05.28. 16:51

Patkányinvázió miatt zártak le több szigetet Ausztráliában

Valószínűleg a hajókkal érkező rágcsálók komoly fenyegetést jelentenek a szigetek sajátos élővilágára.

Forrás: Pixabay

A Queenslandi Természet- és Vadvédelmi Szolgálat háromhetes repülőgépes rágcsálóirtásba kezd a Nagy-korallzátony vidékének világörökségi helyein, a Frankland- és az Északi-Barnard-szigeteken, ahol a házi patkányok az őshonos tengeri madarakat veszélyeztetik, tönkreteszik a fészkeiket, megeszik a fiókákat.

„Ezek a szigetek nagyon fontos szerepet töltenek be a tengeri és a vándormadarak életében. A kempingeket sok turista keresi fel, nagy a veszély, hogy a patkányok hordozta betegségek megfertőzik őket” – idézte a helyi média Warwick Armstrongot, a szolgálat szóvivőjét.

Nem tudni pontosan, hogyan kerültek a rágcsálók a szigetekre, ám úgy vélik, nagy tengerjárókra lopóztak fel vagy a tengerár sodorta őket arrafelé.

Nem ez az első eset, hogy patkányinvázió miatt kénytelenek intézkedni a hatóságok, 2000-ben a Déli-Barnard-szigeteken kellett irtaniuk. A beavatkozás után a szigeteken látványosan megnőtt a tengeri madarak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!