Digitália

2024.02.13. 06:00

Szétvert és felgyújtott egy önvezető autót a feldühödött tömeg

Szerencsére éppen senki sem ült a Waymo sofőr nélküli taxijában.

MW

Forrás: Youtube

Szombaton, február 10-én este kilenckor egy Waymo önvezető autó a San Franciscó-i Jackson Streeten, a kínai negyedben navigált, s kissé akadályozta a forgalmat.

Először egy fehér kapucnis pulcsiban lévő alak ugrott fel a motorháztetőre, és betörte a szélvédőjét, majd pillanatok alatt tömeg vette körül és elkezdte rongálni a járművet. Ezután újabb vandál ugrott a motorháztetőre. Egyesek gördeszkával zúzták be az ablakokat, mások festékszóróval grafittizték a kocsit, mint az alábbi négy videón látható:

Ezeket a felvételeket egy éppen a helyszínen lévő, Michael Vandi nevű szoftverfejlesztő készítette. A tömeg egy része tapsolta a géprombolókat, mások csak döbbenten figyeltek, de nem akadt senki, aki megkísérelte volna visszafogni az indulatokat.

Tűzijátékkal próbálkoztak, s rövidesen valakiknek sikerült felgyújtaniuk a kocsit. Vandi a harmadik és negyedik videót már távolabbról készítette, mivel nem volt biztonságos a közelben maradni.

Mire a tűzoltóság három-négy perc múlva kiérkezett, a lángok már ellepték az autót.

A Waymo képviselője e-mailben közölte a The Verge-zsel, hogy a teljesen autonóm autó „nem szállított utasokat”, amikor megtámadták. San Francisco rendőrkapitánysága megerősítette, hogy „sérülésekről nem érkezett jelentés”.

A vandalizmus hátterében a San Franciscó-i lakosság és az önvezető autók szolgáltatói közötti feszültség állhat.

Az illetékes kaliforniai hivatal, a DMV már felfüggesztette a Waymo-rivális Cruise robottaxi-engedélyét, miután az egyik autójuk tavaly elütött és magával rántott egy gyalogost. Ezt megelőzően az automatizált taxik rendszeresen káoszt okoztak a városban, elzárták a forgalmat, máskor pedig tűzoltóautóba ütköztek. Múlt héten egy Waymo autó elütött egy kerékpárost.

„Nem állnak készen a feladatra” – mondta az önvezető taxikra a közelmúltban a Los Angeles Timesnak San Francisco tűzoltóparancsnoka. A The Washington Post szerint a tűzoltóknak 2022 májusa óta 66 incidenshez kellett kimenniük. A hivatal 75 ütközésről tud.

A városi vezetők és a lakosság jelentős hányada ellenezte, hogy az autók a hét minden napján, 24 órában üzemelhetnek tavaly óta: sokan narancssárga kúpokat tettek az autók kameráira, hogy mozgásképtelenné tegyék azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!