Digitália

2024.01.12. 06:00

Balul sülhet el az internetes társkeresés

Néha a jogos önvédelem üldözéssé válhat: egy fiatal férfi nőket és a Facebookot pereli rágalmazás és más bűncselekmények miatt.

MW

Képernyőkép Nikko D'Ambrosio panaszából. Több mint 50 embert és céget perel be egy „Ugyanazzal a sráccal randevúzunk” Facebook-csoportban róla közzétett bejegyzések miatt

Forrás: Trent Ügyvédi Iroda/Nikko D'Ambrosio

Ma már megszokott, hogy egy új állásra jelentkezéskor megnézik nemcsak a LinkedIn-, hanem a Facebook-, sőt, a TikTok-posztjainkat is: mások véleményének és tapasztalatának óriási jelentősége lehet a megítélésünkben. Nem meglepő tehát, hogy egy olyan világban, amelyben világszerte több mint 320 millió ember használja a társkereső alkalmazásokat új emberek megismerésének elsődleges módjaként, néhány randevúzó online megosztja benyomásait partnereiről.

Az Are We Dating The Same Guy?, magyarul Ugyanazzal a sráccal randevúzunk? nem kevesebb, mint 120 egyéni Facebook-csoportból álló kezdeményezés, amelyen a nők figyelmeztető vörös zászlókat tesznek közzé egyes férfiakról, ellenőrzik, hogy partnereik nem randevúznak-e más személlyel is. Képernyőképeket készítenek egy-egy férfi profiljáról, közzéteszik a lakóhelye szerinti Facebook-csoportjában, és információkat, figyelmeztetéseket osztanak meg róluk.

Nem csoda, hogy létrejöttek ezek a csoportok, mert okkal lehet aggódni az online társkeresők biztonsága miatt. A ProPublica 2019-es felmérése szerint a nők 31 százaléka számolt be arról, hogy „szexuálisan bántalmazta vagy megerőszakolta valaki, akivel online társkereső oldalon ismerkedett meg”. A Tinder szerintük simán engedi az ismert szexuális bűnelkövetőknek is a társkereső alkalmazás használatát, s az OkCupid, meg a Plenty of Fish sem válogat.

A jogos önvédelem viszont átborulhat indokolatlan támadásokba is hamis állításokkal, kitalált történetekkel.

Ezúttal a borítóképünkön látható chicagói Nikko D’Ambrosio tett feljelentést 27 nő, 1 férfi, a Facebook, a Meta, a Patreon, a GoFundMe és az arewedatingthesame.com webhely ellen, valamint kártérítést követel az Ugyanazzal a sráccal randevúzunk Facebook-csoport által okozott kára miatt.

D’Ambrosio perirata szerint a nők a chicagói Ugyanazzal a sráccal randevúzunk Facebook-csoport felületét használták, hogy azt terjesszék róla, „Clingy”(tapadós) és „Psycho” – miután lefeküdt velük.

Ügyvédi zsargonban előadott panasza szerint ő és a róla elsőként posztoló nő „egy kulturális eseményen találkoztak Chicagóban, és röviden beszélgettek egymással. A felperes és az alperes az első találkozásuk estéjén beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesítettek. A felek néhány alkalommal rövid időt töltöttek együtt, amelyek nem voltak figyelemre méltóak. A felek soha nem kötöttek exkluzív randevúzási kapcsolatot.”

Az alperesek felháborító, kegyetlen és rosszindulatú hazugságaikat a felperessel kapcsolatban azzal a biztos tudattal terjesztették, hogy állításaik hamisak(...)

– írják.

D’Ambrosio múlt hétfőn nyújtotta be panaszát Illinois északi körzetének kerületi bíróságán, és az alpereseket rágalmazás, szorongás szándékos keltése, a magánélet hamis megsértése, doxxolás, hűtlen kezelés, jogalap nélküli gazdagodás és magántények nyilvánosságra hozatala miatt perli. Esküdtszéki tárgyalást kér.

Azt állítja, az alperesek „kifejezetten kárt akartak okozni”, és hogy „jogellenes magatartásuk olyan felháborító és szélsőséges, hogy az meghaladja a tisztesség minden lehetséges határát, és teljesen elviselhetetlen egy civilizált közösségben. A vádlottak becsületsértő kijelentéseiket rosszindulatból tették, mivel tudták, hogy az általuk felhozott vádak hamisak, vagy más esetben, az igazság meggondolatlan figyelmen kívül hagyásával tették közzé azokat.”

D’Ambrosio azt állítja, hogy „jelentős általános, tényleges, következményes és különleges károkat szenvedett és fog elszenvedni, beleértve, de nem kizárólagosan, a jó hírnév és a közösségben elfoglalt helyének romlását, személyes megaláztatást, lelki gyötrelmet és szenvedést, szorongást és stresszt. Ezenkívül elmaradt bevételeket és egyéb anyagi veszteséget is panaszol.”

Az Are We Dating the Same szerint a weboldaluk „mind a fiúk, mind a lányok számára készült, hogy beszámoljanak és tájékozódjanak azokról a személyekről, akikkel társkereső webhelyeken találkoznak, és segít „a férfiaknak nőkkel kapcsolatos információkat felfedezni, a nőknek pedig betekintést nyerni a férfiak profiljaiba”. Az AWDTS alapítója, Paola Sanchez az általa tavaly létrehozott GoFundMe szerint az alkalmazás fejlesztésére és a Facebook-csoportok adminisztrátorainak támogatására pénzt gyűjtött.

Ezeknek a Facebook-csoportoknak összesen 3,5 millió tagjuk van, és 600 moderátor irányítja őket. A csoportokat férfiak és nők egyaránt bírálják, mert állításaikat nehéz ellenőrizni, illetve veszélyeztethetik a bántalmazás áldozatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!