Digitália

2023.08.30. 06:00

Megfontolandó luxus: kipróbáltuk a Samsung legújabb összehajtható mobiljait

2019 óta finomítja, reszelgeti kezdetben drága különcködésnek, mára pedig megszokott terméknek számító, hajlékony kijelzős telefonjait a koreai óriás. Mit kínál 2023-ban a Galaxy Z Flip 5 és a Galaxy Z Fold 5?

MW

Forrás: Samsung

Ami a részletes adatokat illeti, azokat a hivatalos bemutató számai alapján már júliusban megírtuk. Kipróbálásuk után inkább az a kérdés, hogy kinek jöhet be a két drágaság és kinek nem?

Két nagyon kiforrott típusről van szó, amelyeken a Samsung negyedik éve dolgozik.

A kisebbik testvér: Z Flip 5

 

Ez a kisebbik, félmillió forintos telefon, amelyiket függőlegesen lehet összehajtani. Nyugodtan kategóriagyőztesnek nevezhetjük – már csak azért is, mert ebben a versenyszámban az egész világon kevesen indulnak. Ha valaki 2023-ban zsebre vágható telefont akar, ami összehajtva (majdnem) olyan kicsi, mint az okostelefonok ideje előtt használt mobilok, kinyitva pedig a legnagyobbakkal van egy méretosztályban, akkor vizsgálja meg a Flipet.

Már a Flipet (és a nagyobbik Foldot is) annyi éve tesztelik a felhasználók, hogy kijelenthető: a megoldás beérett, gyakorlatilag nincsenek gyermekbetegségeik, a kezdetben extremitásnak tűnő megoldások megbízhatóan működnek.

Ami nem azt jelenti, hogy a kisebb méretből nem adódnak bizonyos hátrányok. A Flip igen tartós, masszív készülék, de IPX8-as besorolásának nagy „X” jele azt jelenti, hogy por ellen nem védett: strandra például nem jó ötlet kivinni. Ezen kívül, egy ekkora készülékházba (jelenleg) képtelenség méretes akkut tenni (3700 mAh-s akkumulátorral rendelkezik): ha egész nap nyomkodjuk és nincs a közelben töltési lehetőség, akkor estére bajban leszünk. Ha ezek bármelyike valakinek komoly aggodalomra ad okot, akkor lehet, hogy nem neki találták ki.

Fő attrakciója a 3,4 hüvelykes fedlapi képernyő. Ez így talán nem hangzik olyan soknak, de sokkal nagyobb, mint az előd Z Flip 4 1,9-es kijelzője. Már nem csak az óra és az időjárás látható rajta, hanem összehajtva is tényleg el lehet olvasni az üzeneteket, a naptárat; használható a Térkép, a YouTube; a gyártó egy sor ide tervezett widgetet kínál a kényelmet kedvelőknek.

A Snapdragon 8 Gen 2 For Galaxy lapkakészlet itt is ugyanolyan lendületes, mint az S23 sorozatban. Melegszik is vele a Flip 5, talán azért, mert kevesebb hely van a hűtőberendezéseknek. 25 W-os vezetékes töltést, 15 W-os vezeték nélküli töltést és a fülhallgatónknak 4,5 W-os fordított vezeték nélküli töltést kapott.

A Z Flip 5 és a nagy testvér, a Fold 5 az első olyan Samsung összecsukható készülék, amely laposan záródik – a korábbi verzióknál azért mindig maradt egy látható rés a csuklópánt közelében, amikor összecsuktuk. Most megszűnt a rés: a jelentéktelennek látszó változás megvalósítása küzdelmes fejlesztői munkát igényelhetett.

A polírozott alumíniumból készülő pántok megnyugtatóan erősnek látszanak, bátrabbak vízbe is meríthetik a Samsung szerint, de a porral, mint említettük, továbbra is vigyázni kell.

Általánosságban elmondható, hogy az összecsukható telefonok nem rendelkeznek a legújabb kamerahardverrel. Ez továbbra is igaz a Flip 5-re – ugyanúgy, mint tavaly, egy 12 megapixeles f/1.8 stabilizált főkamerával és egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerával érkezett. A belső képernyőn van egy 10 megapixeles szelfikamera is, de pont az egyik jó dolog a hajlíthatóságban, hogy a minőségibb hátsó kamerákat is könnyedén lehet szelfikhez használni. A szelfikamera inkább csak videóhívásokra marad, akkor viszont kényelmes L-alakban tarthatjuk a mobilt.

Nagy tesó: Z Fold 5

 

A vízszintesen hajlítható, kinyitva tablet képernyővel rendelkező Fold 5 nem hízott sokat: elődjénél, a Z Fold 4 -nél mintegy két milliméterrel lett nagyobb. Az igazi nagy dobás az idei Foldnál is az új, meggyőző csuklópánt és a teljesen lapos, hézagmentes hajlíthatóság. A kijelzők még fényerősebbek lettek és megkapta az idei zászlóshajó Qualcomm processzort. Nagyjából ez a lényeg.

A Fliphez hasonlóan még mindig nem adott a porállóság – bár őszintén szólva mi semmilyen készüléket nem szoktunk huzamosabb ideig a strandra vinni. A kinyitott méretnek nem csak forintban van ára, hanem kezelhetőségben is: igaz, hogy összehajtva a telefon valamivel kisebb az okostelefonos csúcskategória legnagyobb készülékeinél, de vaskos maradt, ahogy a Flip is – valahol mégis csak el kell helyezni az alkatrészeket.

Összehajtható, de nem igazán szűk nadrágzsebre tervezték. Kinyitva az igazi, csak tartsuk két kézzel, vagy gyorsan tegyük le az asztalra.

Kinyitva meglátjuk, a többfeladatos munka zökkenőmentesen megy vele, a Samsung az elmúlt években okos szoftveres megoldásokat dolgozott ki, amelyek segítségével a telefon megküzdhet a kisebb képernyőkre épített mobilvilággal. A Fold 5 – akárcsak a Fold 4 – lenyűgöző mobil: csak tudjuk megfizetni a nyolcszázezer forintos árat.

A belső kijelző 7,6 hüvelykes és majdnem négyzet alakú, hasonlóan a tavalyi modellhez. A kihajtás gyűrődése hasonló, mint a Fold 4-en volt, és általában 5 perc használat után már megfeledkezünk róla.

A multitasking nagy képernyőn igazán élvezetes, akkumulátora (4400 mAh-s kettős akkumulátor-rendszer) egész napos használatot is kibír töltés nélkül.

A kamerarendszer remek – amíg nem számolunk azzal, hogy a Samsung hagyományos kivitelű csúcskészülékei jóval olcsóbban tudnak ennyit. Ugyanazt a hármas kamerarendszert kapjuk, amelyet a gyártó az S-sorozatú telefonok elmúlt néhány generációjában használt, 50 megapixeles stabilizált főkamerával, 10 megapixeles 3x telefotóval és 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerával. Igaz, a Fold belsejében még egy 4 megapixeles, kijelző alatti kamera is található a videóhívásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!