Csongrád-Csanád megye

2022.06.11. 08:00

Kulturális kalandok Szeged szívében

Egész évben izgalmas kiállításokkal várja az érdeklődőket a Móra Ferenc Múzeum és belvárosi kiállítóhelyei. Az állandó kiállítások mellett 2022 nyarán Amerikából érkező cowboy–indián tárlatot is rendeznek a szegedi Kultúrpalotában. Az épület különlegessége a tetőn elhelyezett kilátó, ahonnan a Tiszát és a belvárost is megcsodálhatjuk.

A Móra Ferenc Múzeum és kiállítóhelyei, a Fekete ház és a Vármúzeum állandó és időszaki kiállításaival egész évben nyitva áll a nagyközönség előtt. Egy nagyszabású felújításnak köszönhetően a főépület kívül-belül megújult: visszakapta az eredeti külső színét, odabenn pedig két interaktív, látogatóbarát kiállítás jött létre. Emellett a tetőn egy kilátót alakítottak ki, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Tiszára és a Belvárosi hídra is.

Nyáron érkeznek a cowboyok

A 2022-es nyár nagy dobása A legendás vadnyugat – Cowboyok és indiánok című tárlat. A kiállítás a legendás vadnyugatra kalauzolja el a látogatókat: a tárlat törzsanyaga az USA egyik legnagyobb westernmúzeumából, Oklahomából érkezik. A látogatók megismerhetik a marhapásztorok és az indiánok hétköznapjait és szokásait. A tárlat szól majd a rodeók világáról, a westernfilmek korszakáról, a korabeli fegyverekről, öltözködésről, illetve természetesen a vadnyugat magyar vonatkozásiról, például Xantus Jánosról is.

A múzeum kiemelt figyelmet fordít a kiállítás interaktív jellegére: egy olyan különteremmel készül, ahol az érdeklődők westerntematikájú játékokat játszhatnak, beöltözhetnek cowboynak, beülhetnek egy indiánsátorba, és játékosan ismerkedhetnek meg a vadnyugati mindennapokkal.

Boszorkányosság a Vármúzeumban

2020-ban nyílt meg a Vármúzeumban az az új kiállítás, amely Szeged és az egykori vár történetét mutatja be izgalmas formában. A látogatók felállhatnak egy máglyára, ahol kipróbálhatják, boszorkánynak számítottak volna-e a 18. században. Találkozhatnak a híres-hírhedt alföldi betyárvilág emlékeivel, Rózsa Sándorral, majd bilincsbe és béklyóba is zárhatják magukat. A tárlat utolsó része Szeged legnagyobb tragédiáját, a nagy árvizet idézi fel a közönségnek.


Kloáka, kanális, klozet

A Dóm tér szomszédságában található Fekete ház egy érdekes időszaki kiállítással várja az érdeklődőket 2022 nyarán. Kloáka, kanális, klozet címmel szokatlan nosztalgiázásra hívja a látogatókat: Szeged csatornázásának története elevenedik meg rengeteg izgalmas történettel, valamint korhű műtárggyal.

Karnok Csaba

Fáraós rekord

A Móra Ferenc Múzeum hosszú évek óta szervez nagy sikerű nemzetközi kiállításokat. A látogatói rekordot a 2014-es A fáraók Egyiptoma című tárlat tartja, amelyet összesen 114 ezren láttak. Emellett óriási érdeklődés övezte a 2016-os Pompeji-tárlatot, amelynek kollekciója Olaszországból érkezett, és ugyancsak tömegek voltak kíváncsiak a 2018-as dinoszaurusz- és a 2021-es Sisi-kiállításra is.

A Móra Ferenc Múzeum aktuális időszaki kiállításain szombatonként 16 órai indulással ajándék tárlatvezetéseteket tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!