A hét embere

2023.10.02. 06:30

A kert, a közösség a mindene Kővári Jánosné Eszternek

Aranyakat érdemelt ki termékeiért a Kondorosi Kertbarát Körnél, ahol elnökhelyettes is Kővári Jánosné Eszter. Legutóbb két kondorosi nagyrendezvény szervezéséből vállalt oroszlánrészt. Az egyik a regionális kertbarátköri termékbemutató és süteményverseny, a másik a Betyárok az asztal mellett kolbászgyúró- és töltöttkáposztafőző-verseny volt. Mindezekért szerkesztőségünkben ő a hét embere.

Nyemcsok László

A közösség ereje a hétköznapok boldogságát jelenti számára

Fotó: Für Henrik

–  A kertbarát kör elnökhelyettese, honnan ered a kert szeretete, művelése?

– Gyerekkorom óta aktívan kivettem a részem a kert gondozásából, így felnőttként ez a kedves hobbi és kertszeretet megmaradt. Nagy öröm számomra, hogy a fiam is folytatja a kertészkedést, ez nagy büszkeséggel tölt el.

– Miért tartja fontosnak a kertbarát kört, hagyományőrzés, tudásátadás, az önfenntartás megtartása vagy közösségi élmény?

– A kert és a közösség megtanít alázatosnak lenni, megtanít a szeretetre és a közösség élményre. A növények növekedése kikapcsolódás és élmény, és ha ezt közösségben tesszük, akkor ez közös siker.

– Mik a kedvenc növények, gyümölcsök, zöldségek, virágok, és melyik miért?

– Kedvenceim közé tartozik a szamóca, a ribizli, a pöszméte, ezek teremnek sok más gyümölcshöz hasonlóan a kertünkben. Óriás hibiszkuszaink is vannak, amik, ha kinövik a házat, elajándékozzuk. Kedvenc virágom a szegfű, az illatáért szeretem.

– Miért tartja fontosnak, hogy az emberek műveljék a kertjüket?

– A kert örömöt ad, egyben nevel. Nincs annál jobb érzés, amikor az asztalra az az étel kerül, amit mi saját magunk ültetünk el, termelünk meg. Nagy, de kellemes fáradsággal és türelemmel.

– A kertbarát kör az eseményeket, a programokat vagy a közösségi élményt jelenti az ön számára?

– A közösség ereje a hétköznapok boldogságát jelenti. Jó érzés azokkal az emberekkel lenni, akik hasonlóan gondolkoznak, mint én.  Jó érzés készülni a rendezvényekre, és megtenni a tőlem telhető legtöbbet, hogy mindenki jól érezze magát. Új barátokra tettem szert, akik azért szeretnek, amilyen vagyok.

 – Nemrég volt a regionális termékbemutató a kondorosi művelődési házban. Honnan érkeztek vendégek, mi tetszett leginkább az embereknek, mivel rukkoltak elő házigazdaként?

– Érkeztek hozzánk a társkertbarát körök tagjai termékeikkel Szarvasról, Gyomaendrődről és Békéscsabáról. Kondorosról sok helyi termelő, hobbikertész és érdeklődő velünk tartott. Az általános iskola tanulói is nagy örömmel nézték végig a bemutatott termékeket. A legnépszerűbb programok közé tartozott a fecskefészekfal és a hangyakolónia bemutatója. A megjelentekkel szakmai beszélgetéseket folytattunk, megosztottuk egymással a tapasztalatainkat.

– Mit kezd azzal, ami a kertjében terem? Nyersen fogyasztja, vagy befőtt, lekvár, pálinka készül belőlük?

– Szeretek mindennap szétnézni a kertben, frissen fogyasztani a gyümölcsökből. Befőttet is elteszek a bogyós gyümölcsökből, bort készítünk, évről évre egyre finomabb nedűk születnek a ribizlitől a jostáig, a szilvától a sárgabarackig, de igazából a meggybor a specialitásunk. Ez már többször ért el aranyminősítést a Kondorosi Kertbarát Kör által szervezett borversenyen.

– Szeret főzni, mi a kedvenc?

– A főzés a mindennapi életem szerves része, főként, ha a fiam hazajön Budapestről. Akkor az az étel kerül az asztalra, amit megrendel. Sütni elsősorban kelttésztákat szoktam. Az én kedvenc ételem a húsleves, a magunk által nevelt baromfiból, saját tésztával és saját zöldséggel.

– A kerten, a sütésen, főzésen kívül mi a hobbija?

– Szívesen nézem a tévésorozatokat. Próbálok haladni a korral, és nyitni az újdonságok felé. A digitális és informatikai világ nagy segítség nekünk, hiszen ezzel is tartjuk a fiammal a hétköznapokban a kapcsolatot, és rengeteg új ötlethez, információhoz jutok a segítségével.

Névjegy

Kővári Jánosné Eszter 1951-ben született Kondoroson. A nyolc általánost a településen végezte, Szarvasra járt szakmunkásképzőbe, felnőttképzésre, a munka mellett. Első munkahelye az Új Élet Tsz volt Nagyszénáson. Utána a Békéscsabai Kötöttárugyár, majd Kondoroson a Szarvasi Szirén kirendeltsége következett. Eszter hobbija a keresztrejtvényfejtés és az olvasás. Emellett a főzés, és természetesen a kertészkedés, amennyit ebből az egészsége megenged.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!