a hét embere

2021.08.23. 06:55

A közösség erejében hisz a tarhosi Kelemen Imre

A csapatban, a közösség erejében hisz a kö­zelmúltban a Tarhosért kitüntetéssel elismert Kelemen Imre. A község tanyagondnokát, a Tarhos Mindenkié Civil Egyesület elnökét a településért végzett munkájáért választottuk a hét emberének.

Papp Gábor

20210805 Tarhos Falunap Átadták a Tarhosért kitüntetéseket a falunapon Képen: Kelemen Imre, a Tarhos Mindenkié Civil Egyesület elnök Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– Jól láttuk, hogy igazi jó értelemben vett „összeesküvés” történt a tarhosi falunapon?

– Tényleg az volt. Sokan tudtak az elismerésről, de megtartották a titkot. Csodálkoztam ugyan, hogy aznap nem engedték, hogy a tanyagondnoki buszra üljek. Meggyőztek arról, hogy a falunapon sok intézni való van. Azután jött a meglepetés. Nagyon köszönöm ezúton is mindenkinek, az önkormányzatnak és Kürti Sándor polgármesterünknek is.

– Méltatásában hallhattuk, hogy Kamut és Békés érintésével került haza Tarhosra.

– Anyai nagyszülői ágon tarhosiak vagyunk. Édesapámék Kamuton a termelőszövetkezetben dolgoztak, nagyon kemény kétkezi munkát végeztek, a tsz pedig ott biztosított szolgálati lakást. Az első osztályt Gyúrpusztán végeztem. Ekkor sajnos anyai nagymamám agyvérzést kapott, és a szüleim vállalták a gondozását. Ezért Békésre költöztünk, én pedig az akkori 1. számú általános iskolában folytattam a tanulmányaimat, majd a Szegedi Kis István iskolában gépgyártás-technológia szakon végeztem 1978-ban technológusként. Mind a két helyen nagyon jó osztálytársaim voltak, nagyon jó közösség alakult ki, ma is gyakran összejárunk. Feleségemmel Békésen tömbházban laktunk, illetve volt egy kis tanyánk a bélmegyeri vadászkastély bejárója előtt. Utóbbi helyen nem volt még áram, és úgy határoztunk, hogy eladjuk a két ingatlant, és veszünk egy tanyát Tarhoson, ahol már az áram is elérhető. Így kerültünk a Berenta tanyára.

Kelemen Imre nagyon sokat tesz a településért /Fotó: Imre György/

– Nagyon szép sikereket értek el a gazdálkodásban. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?

– Sokaknak csak kecskés vagy libás tanyaként maradtunk meg. Huszonnégy évig libát tömtünk, 12 évig a liba mellett pedig 140 kecskét is tartottunk. Ősztől tavaszig libát tömtünk, tavasztól pedig a fejési időszak következett. Kecskesajtot készítettünk, ami akkoriban még különlegességnek számított. A Csermajorban például első helyet nyertünk a termékünkkel, de az országban sokfelé megfordultunk, rengeteg helyre hívtak minket. Milliomosok nem lettünk, de a gyerekeinket tisztességgel felneveltük. Sajnos az uniós csatlakoznál született egy szabály, amely szerint őstermelő nem árusíthatott saját maga által feldolgozott terméket. Ez azóta ugyan megváltozott, de akkor abba kellett hagynunk az állattenyésztést. Feleségem diplomás ápoló végzettséget szerzett, és azóta is a békési szociális otthonban dolgozik, én voltam vállalkozó, és kitanultam a festőszakmát.

– Azután jött a tanyagondnoki feladat. Miként érzi magát ebben a munkában?

– Az elődöm jól bevezette ezt a szolgáltatást, én pedig igyekszem a lehető legjobban végezni a feladatot, mindent megtenni a külterületeken élőkért. Sajnos a koráramlat minket is elért, a tanyák fokozatosan kiürülnek, Vizesfás és a Békés-Erdő lassan elnéptelenedik.

– Milyen változásokat hozott az életében, hogy elnökségével létrejött a Tarhos Mindenkié Civil Egyesület?

– Az elsődleges nem én vagyok, hanem a csapat, nélkülük sem az én munkám, sem az egyesület nem lehetne sikeres. Amikor megalakultunk, fő célunk az volt, hogy megmozgassuk a települést, ezért szerveztük meg a Klánok háborúja elnevezésű rendezvénysorozatot, ahol helyi csapatok sportban, lexikális tudásban, főzésben mérték össze tudásukat, természetesen könnyed, játékos formában. Azután, hogy még többet tudjunk tenni, az állami, önkormányzati és a tagdíjakból befolyó bevételeink növelése érdekében levendulást hoztunk létre, amiből dísztárgyakat készítünk, az értékesítéséből befolyt összeget pedig visszaforgatjuk. Társadalmi munkában fenyőket, sövényeket ültettünk, fenyőket vásároltunk és telepítettünk, amit majd jelképes áron, töves formában értékesítünk, és ha vége a karácsonynak, újra elültetünk, hogy még szebb, még zöldebb legyen a település. S számos tervünk van még.

Aki a virágot szereti

Kelemen Imre és felesége hobbiját a virágok jelentik, kertjüknek nagyon sokan a csodájára járnak. – Sokan szívesen vinnének belőlük, de azt szoktam mondani, hogy hozzánk csak hozni lehet virágokat, annyira hozzánk nőnek ezek a növények – árulta el. Másik hobbijuk a túrázás, a kirándulás, illetve a rockzene, az Omega a nagy kedvenc. Kelemen Imre külön kiemelte családját, amely mindenben mellette áll.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/atadtak-a-tarhosert-kitunteteseket-a-falunapon-4215272/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!