a hét embere

2020.02.10. 06:55

Az egymásra figyelést összetartó erőnek gondolja

A Budapest Bank háttérműveleti egysége Szolgáltató Központ néven működik tovább a Csaba Centerben. A közel 800 munkatársat foglalkoztató központ vezetőjének Klaukó Ákost nevezték ki, aki a vidéki élet értékeit, a régről hozott családi és baráti kapcsolatokat, az egymásra való odafigyelést összetartó erőnek tartja. Hírportálunknál Klaukó Ákos a hét embere.

Nyemcsok László

Klaukó Ákos 2009 óta dolgozik a Budapest Banknál /Fotó: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

– Mennyire érte váratlanul a kinevezés?

– Váratlanul ért, ugyanakkor nagyon jólesett a cég felsővezetésének bizalma. A Budapest Bank békéscsabai központja Békés megye egyik legnagyobb munkáltatója, a banki háttérműveletek 80 százalékát itt végezzük. Biztos vagyok abban, hogy számos kihívással szembesülök a központ vezetőjeként, egyúttal hatalmas megtiszteltetés ezt a feladatot ellátni. Különösen egy olyan időszakban, amikor az operációs terület egyre nagyobb szerepet játszik a bank stratégiájában.

– Biztosan vannak önnel szemben elvárások. Melyek ezek, illetve milyen elvárásokat támaszt önmagával szemben?

– A Budapest Bank célja, hogy békéscsabai bázisát olyan szolgáltatóközponttá fejlessze, mely az eddiginél is több feladatot lát el, a jelenleginél lényegesen nagyobb számú tranzakciót dolgoz fel. A legfontosabb velem szemben támasztott elvárás, hogy ebben az átalakításban az itteni csapatot megfelelően vezessem. Fejlesszem a szervezetet, és az ügyfeleink elvárásai szerint egyszerűsítsem a folyamatainkat, tegyem hatékonyabbá az itteni munkát.

– Egy 800 emberes csapat munkáját mennyire lehet átlátni? Gondolom, fontos a megfelelő vezetői garnitúra kiválasztása.

– Így van, hiszen a szolgál­tatóközpont a bankműveleti tevékenységek széles spektrumát fedi le. Ezeknek az ismerete, koordinálása és alakítása csak egy erős vezetői csapaton keresztül lehetséges. Van az a mondás: „Ha nem követ senki, akkor csak sétálsz.” Nálunk a vezetők jól kijelölik az utat, amelyen közösen haladunk.

Klaukó Ákos 2009 óta dolgozik a Budapest Banknál /Fotó: Lehoczky Péter/

– Elődje, Lasetzky Frigyes hosszú ideig vezette a bankműveleti központot. Kért tőle tanácsokat?

– Frigyessel azonos szakmai és emberi értékrendet képviselünk. Vezetőként számos tanáccsal és iránymutatással látott és lát el a mai napig. Ezek segítenek az új szerepkörben.

– Változott a bankműveleti központ elnevezése. Erre miért volt szükség, és mi ennek az üzenete az ügyfelek irányába?

– A Szolgáltató Központ elnevezéssel azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Budapest Banknak az ügyfelek minőségi kiszolgálása az egyik legfontosabb célja az operáció területén is. Központunk rengeteg feladatot lát el, nálunk történik a telefonos ügyfélszolgálattól kezdve egészen a hitelfelvételhez szükséges háttérműveletek elvégzése. Ezt, a bankcsoport lakossági és vállalati ügyfeleinek színvonalas kiszolgálását és az ehhez kapcsolódó háttérműveletek hatékony végzését szeretnénk az új elnevezéssel kiemelni.

– A bankműveleti központ a társadalmi felelősségvállalás keretében óvodák, iskolák szépítéséhez járult hozzá önkéntes munkával. Ezt a Törődés Napjának hívták. Folytatják ezt, valamint a csabai sport, kultúra, civil szervezetek támogatását?

– Természetesen folytatjuk. A Törődés Napja programsorozatot két évtizede minden évben megszervezzük. Kollégáink önkéntes munkájával és pénzadománnyal segítjük azokat a helyi ügyeket, ahol szükség van a támogatásunkra. A Budapest Bank Békéscsabáért Programot is szeretnénk folytatni együttműködő partnerünkkel, Békéscsaba önkormányzatával. Célunk továbbra is az, hogy pályázati keretek között támogassunk civil szervezeteket, melyek hozzájárulnak Békéscsaba és közvetlen térsége fejlődéséhez, értékeinek megőrzéséhez. A 2013-ban elindított programmal eddig 120 nonprofit szervezetet összesen 54 millió forinttal támogattunk.

– Békéscsaba, sőt a megye egyik legnagyobb foglalkoztatója a bankműveleti központ. Mennyire ragaszkodnak Békéscsabához, úgy tudom, sikerült újabb évekre megállapodni a városvezetéssel és a Csaba Centerrel. Ez így van?

– Békéscsabához ragaszkodunk, a városvezetéssel és a Csaba Centerrel kialakított kapcsolatunk szoros és valóban a jövőbe tekintő.

– Miként próbál meg a munkájában és a családi életében is megfelelni, milyen napi ritmusban dolgozik, a hétvégeken mennyire jut ideje a kikapcsolódásra?

– Az egyensúlyozás nem könnyű, különösen egy olyan változás során, amelybe jómagam most belecsöppentem. Úgy gondolom, nagyjából felkészültünk arra, hogy az elkövetkezendő időszakban az eddiginél kevesebb szabadidőm lesz. Ugyanakkor kell, hogy legyenek olyan időszakok a héten, elsősorban hétvégén, amikor egy kicsit lazíthatok, több időt tölthetek a családommal.

– Mi a kedvenc étele, szeret-e főzni?

– A kedvencem egy szlovák étel, a kvasienka, ami gőzön főtt fánk. Szeretek és szoktam is főzni, főleg hagyományos szlovák és magyar ételeket.

– Mennyire tartja magát békéscsabaiként lokálpatriótának?

– Nagyon, és ezt a bankon belül is hangoztatom. Hiszek abban, hogy a vidéki városi élet által képviselt értékek, a régről hozott családi és baráti kapcsolatok, az egymásra való odafigyelés, valamint az emberléptékűség közösségteremtő és összetartó erővel bírnak. Ezek a mindennapi boldogságérzésben is fontos szerepet játszanak.

– Mi az, ami a munkájában leginkább vezérli?

– Négy dolog biztosan, mégpedig a szakmaiság, a hitelesség, az ügyfélközpontúság és a partnerség.

Névjegy

Klaukó Ákos 1976-ban született Békéscsabán. Diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen szerezte európai integrációs és marketing szakirányokból. Közel húszéves szakmai tapasztalattal rendelkezik a bankszektorban. 2009 óta dolgozik a Budapest Banknál, sokan ismerték a csabai fiók vezetőjeként, 2010-ben csatlakozott a Békéscsabai Bankműveleti Központhoz, majd 2016-tól a lakossági operációt vezette. Szabadidejét leginkább családjával tölti, szívesen olvas, motorozik, fut vagy fallabdázik, de időt szán Derrickre, bokszer kutyájára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!