a hét embere

2019.03.04. 06:55

Pálinkával is főz a csabai borlovag

Jákób István tavaly lett pálinkamester, és a gyakorlatban is bizonyított, ugyanis otthon főzött almájáért aranyérmet kapott a VIII. Békés Megyei Házipálinka-versenyen, és kiérdemelte a Bronzdemizson-díjat. Az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje Békéscsabai Lovagi Székének vezetője a közelmúltban több jótékonysági adományozást is tartott társaival, főként idősek javára. Ezúttal ő a hét embere.

Nyemcsok László

– Akkor most bor vagy pálinka?

– A lényeg mindkettő kulturált és mértékkel való fogyasztása, a minőség hangsúlyozása és ennek közvetítése a fogyasztók, a vendéglátásban a vendégek felé. Természtesen a saját főzésű pálinkáimra büszke vagyok a díjak miatt is. A boroknál a fehérből a chardonnay, vörösből a bordeaux-i háziasítás, vagyis a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot cuvée-je áll legközelebb az ízlésemhez.

– Alapvégzettsége mezőgazdász. A gyümölcs és a szőlő találkozik ezzel, ugyanakkor állategészségügyi üzemmérnökként diplomázott, így már kicsit messzebb kerültünk.

– A szakmámban akkoriban nem tudtam elhelyezkedni, így a vendéglátás „szippantott fel” a rendszerváltáskor. Hamburgerárusként kezdtem az akkori békéscsabai Népbüfében, az Andrássy út 7. alatt. Teltek, múltak az évek, üzletvezető-helyettes, majd üzletvezető, s végül a kft. ügyvezetője lettem. Ezekben az időkben kezdtem el tanítással is foglalkozni. Több mint húsz éve oktatok, nekem a tanítás valójában hobbi, nem munka. Ezt az óráimon mindig hangsúlyozom a diákoknak. Szerintem érzik is. Jó látni a tanulókat, ahogyan figyelnek rám.

Jákób István a pálinkamesteri díszoklevelet is megkapta /Fotó: Lehoczky Péter/

– Főként, ha vizsgaelnökként ül velük szemben.

– Valóban benne vagyok az Országos Vizsgaelnöki Névjegyzékben 14 szakmában a szakácstól a pincérig. Örülök, ha a tudás a lelkesedéssel párosul ezen szakmákban, hiszen a vendég az első, ő pedig csak a legjobb minőséget kaphatja, felé csak a legjobb arcunkat mutathatjuk, bármilyen passzban is vagyunk.

– Mindehhez jön, hogy borlovag is. Hogyan kezdődött?

– A borral közel 15 éve vagyok szorosabb kapcsolatban, nemcsak iszom, hanem okleveles borajánló vagyok, így számos borvacsorán dolgozom, mint sommelier. Barátaim révén rátaláltam az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjére, tetszett, hogy a minőségi borokat népszerűsítik, valamint jótékonysági akciókat szerveznek, bonyolítanak le. Ez az én szívemhez, mentalitásomhoz is közel áll, így a szükséges ajánlások után borlovaggá avattak.

– Bort vagy pálinkát használ inkább a főzéshez?

– Mivel borral és sörrel már a gyakorlottabb háziasszonyok is főznek, úgy gondoltam, miért ne főzhetnék a magyar hungarikummal, a pálinkával. Tegyünk fel három kérdést. Gasztronómia? Igen. Pálinka? Igen. Pálinkagasztronómia? Tessék….? Szóval nem vagyok túl könnyű helyzetben, de hiszem azt, hogy ezt is elfogadja majd a magyar konyha. Minőségi pálinkák felhasználásával már számos ételt készítettem baráti társaságban, büszkén mondhatom, nem vallottam szégyent.

– Úgy hallottam, egyetemen is oktat majd.

– Dr. Temesi Ágoston adjunktus úr kért fel, hogy a Budapesti Szent István Egyetemen szep­tembertől tartsak pálinkagasztronómiai kurzust. Ez egy nagy kihívás, szeretnék legjobb tudásom szerint eleget tenni ennek. Hozzájárulni, hogy egyre több jó szakember legyen, és együtt öregbítsük a magyar pálinka jó hírnevét.

Névjegy

Jákób István 1967-ben született Hajdúszoboszlón, Békéscsabán él családjával. 1989-ben állategészségügyi üzemmérnökként diplomázott, 2009-ben vendáglátói és szállodai közgazdászként végzett, 2015-től pincérmester, tavaly megszerezte a pálinkafőző-szakmérnök képesítést is. 1998-tól egyéni vállalkozó, 2007-ben lépett be az Európai Borlovagok Magyarországi Rendjébe, jó ideje a Békéscsabai Lovagi Szék vezetője. Büszke gyermekeire: István 27, Klaudia 25 éves, mindketten diplomások. Ha ideje engedi, motorozik barátaival, és elkezdett kerékpározni is. Barátaival megalakították a Fatornyos zenekart, rendszeresen összejönnek és zenélnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!