a hét embere

2018.02.12. 06:33

Egyedülálló kutatásban vett részt a díjazott csabai nyugdíjas vezető

Szrenka Pálné a közélet helyi és országosan elismert szereplője. Kezdeményezésre többek közt számos nyugdíjasszervezet­, népdalkör és néptánccsoport alakult a megyében. Idén ő vehette át a civil társadalom nemzetközileg is ­jelentősnek tartott elismerését, a Magyar Kultúra Lovagja­ kitüntető címet.

Busi Ottó

????????????????????????????????????

– A korosztály érdekvédelmét önként és önzetlenül végzi, több szervezetben is vezető szerepet­ vállal. A Békés Megyei Nyug­díjas Egyesületek Szövetségének elnökeként, valamint a Békéscsabai Civil Szervezetek Szövetségének és a Nyugdíjasok ­Országos Szövetségének alelnökeként is tevékenykedik. Honnan jött a motiváció?

– Fiatal koromban is meghatározó volt számomra a közösségben, a közösségért végzett munka. Az iskoláimat jó hangulatú társaságban végeztem, igyekeztünk segíteni egymásnak, mert tudtuk azt, hogy csak így juthatunk előre­. Az életemben mindig meghatározó volt a munkatársakkal való törődés, és talán ennek köszönhető az, hogy bizalmukból egy több ezer fős üzem dolgozóit is képviselhettem mint szakszervezeti vezető.

Elismerést, a Magyar Kultúra Lovagja címet kapott a nyugdíjas korosztály életminőségének fejlesztéséért. Beküldött felvétel

– Ekkor milyen közösségi munkákat végzett?

– Mint szakszervezeti vezető folyamatosan nagyon sok egyéni és közösségi problémát oldottam meg. A tagjainknak több külföldi csereüdültetést szerveztünk, sok olyan rendezvényünk volt, amelyekre az üzem külső dolgozóit is bevonhattuk. Szerveztük a brigádmozgalmakat és ehhez kapcsolódóan klubesteket, kulturális rendezvényeket, valamint amatőr kiállításokat rendeztünk. Többször képviseltem a tagság érdekeit az országos kongresszusokon.

– És manapság?

– A megyei nyugdíjas­szövetséget egy tizenöt fős elnökség irányítja. Az 1996-ban alakult szervezetnek ma 55 ­településen 88 működő nyugdíjasklubja van. Szövetségünk fő feladatai közé tartozik a szociális tevékenység, a családsegítés, az időskorúak gondozása, a folyamatos kulturális tevékenység, az emberi és állampolgári jogok védelme. A megyénk sajátosságainak megfelelően támogatjuk a magyar és a nemzetiségi szervezetek közötti együttműködést, a nemzetiségi települések és az országaik közötti­ kapcsolataik ápolását.

– Milyen feladatokat emelne még ki?

– Régiós feladataim közé­ tartozik Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyék nyugdíjas­rendezvényeinek az összehangolása. A vezetőséggel jó együttműködésben szervezzük a felmenő rendszerű versenyek, valamint a különböző kulturális­ bemutatók megrendezését. A régiós dal- és szavalóversenyek, a hagyományőrző népdalkörök bemutatói, a sportnapok szervezése az irányításom alatt Csongrád megyéből átkerültek Békésbe. A nyugdíjasszövetség részvételével az országban először mi végeztük el a megyei nyugdíjasok életminőségének tudományos kutatását. A tanulmány megállapításait felhasználjuk az idősekkel való foglalkozásban. A kutatás tapasztalatait elsődlegesen a klubok aktivistáinak a felkészítésénél tudjuk hasznosítani.

– A jövő tervei?

– Optimista vagyok a jövőt­ ­illetően. Elkészítettük a 2018-as programunkat az aktív idősödés jegyében, és ­továbbra is szeretnénk segítséget nyújtani idős társainknak ahhoz, hogy az életük hátralévő részét jó közérzetben, társaik segítő figyelmének középpontjában élhessék meg.

Névjegy

Szrenka Pálné Kondoroson ­született. Szegény, paraszti családban nőtt fel, három testvére­ van. Édesapja traktoros, később a Gépjavító Állomás brigádvezetője lett, édesanyja háztartásbeliként, majd kertészetben dolgozott. Szakmai képesítést a Fékon Ruházati Vállalatnál szerzett. 1980-ban elvégezte a Ruhaipari Szakközépiskolát, művezetői kinevezést kapott. A technikum elvégzését követően üzemvezető lett. Három alkalommal nyerte el a Kiváló Dolgozó címet. Mindig igyekezett lépést tartani a fejlődéssel, többször vett részt szakmai felkészítéseken. 1988-ban a Békéscsabai Állami Gazdaság Textilüzem vezetője, majd a rendszerváltás után ügyveze­tője lett. Később saját varrodát­ alapított, és üzemeltetett. 2014-ben elhunyt villamosmérnök férjével két lánygyermeket neveltek fel, jelenleg két unoka­ tartja fitten Szrenka Pálnét, vagy ahogy közvetlen környezetében nevezik, Erzsikét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!