A hét embere

2008.02.14. 19:32

A hét embere a kultúra mecénása

Békés megyében Bődi János az egyetlen, aki két alkalommal is megkapta Az év vállalkozója elismerést. A szarvasi Integrál Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója éppen huszonöt évvel ezelőtt hozta létre vállalkozását, amely mára a megye második legnagyobb építőipari cégévé gyarapodott.

L. J.

— Hatvanadik születésnapjához közeledik, s az a hír járja, hogy nemsokára átadja a stafétabotot idősebbik fiának. Nehéz visszavonulót fújni saját magának?
— Nem könnyű, főleg azért, mert tele vagyok energiával, szerencsére az egészségemmel sincsenek gondok. Hosszabb távon valóban azt tervezem, hogy Péter fiamnak adom át a vállalkozás irányítását. Már nyolc éve együtt dolgozunk, úgy érzem, jó kezekben tudhatom majd a céget.

— Az építőipar háza tájáról mostanában leginkább csak panaszt hallani. Általános a körbetartozás, kevés a megrendelés, s aki munkához akar jutni, az rendkívül alacsony vállalási árakat ajánl. Nem aggódik a cég jövője miatt?
— Az Integrál az eltelt 25 év alatt megerősödött annyira, hogy túléljük a nehéz időszakot. Reménykedem, hogy az uniós források végre tényleg elkezdenek csordogálni, s akkor több lesz a beruházás, az építkezés. A legtöbb munkát az elmúlt években közbeszerzések útján szereztük, ezután is erre törekszünk, így biztosak lehetünk abban, hogy a munkánkért a fizetséget is megkapjuk.

— A házat, amelyben családjával él, szintén ön tervezte. Mi volt a legfontosabb szempont?
— A kényelem és az, hogy minden családtag számára legyen egy szeparált zug, ahová elvonulhat. Most, hogy már mindkét fiunk kirepült, s ketten maradtunk a feleségemmel, túl nagynak érezzük a házat.

— Önt a kultúra mecénásaként emlegetik Szarvason, több szobor felállításának költségéhez, s számos rendezvény megszervezéséhez járult hozzá. Már második esztendeje a megyei Príma-díj legnagyobb támogatója. Senki nem akarta lekörözni ebben?
— Sajnos nem, s ez kicsit elszomorít. Jobban örülnék, ha lenne egy egészséges versenyszellem, s akadt volna már olyan támogató a megyében, aki magasabb összeget szán a Príma-díjra, mint én. Szarvason szintén ért már e téren kudarc, most például a víziszínpad további működéséhez nehezen tudjuk a vállalkozókat magunk mögé állítani.

Spanyolországban nem mulasztja el a sangriát

Bődi János idejét és pénzét is szívesen áldozza utazásokra. Az elmúlt hetet például Thaiföldön töltötte.

— A világ számos táján jártam már, Mauritius és Thaiföld különösen vonz. Évente kétszer szakítok időt utazásra, télen szűk családi körben, nyáron pedig baráti családokkal együtt kelünk útra. Gyakori úticél Palma de Mallorca, ahol mindig megkóstoljuk a spanyolok kedvelt italát, a sangriát.

— A világ számos táján jártam már, Mauritius és Thaiföld különösen vonz. Évente kétszer szakítok időt utazásra, télen szűk családi körben, nyáron pedig baráti családokkal együtt kelünk útra. Gyakori úticél Palma de Mallorca, ahol mindig megkóstoljuk a spanyolok kedvelt italát, a sangriát.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!