Békéscsaba

2024.04.15. 15:30

Munkácsy-gyűjtemény: Amerikából jöttek füzetek - galériával

Újabb két relikviával bővült, így immár 591 darabot számlál a békéscsabai múzeum és egyben a világ legnagyobb Munkácsy Mihály-gyűjteménye. Az intézményben hétfőn mutatták be azt a két füzetet, amelyek adományként érkeztek az Egyesült Államokból, és a festőfejedelem Munkácsy Mihály 1886-os amerikai utazásához és alkotásainak újvilági bemutatásához kapcsolódnak.

Licska Balázs

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor elmondta, hogy tavaly is több relikviát tudott beszerezni az intézmény, és előző év végén érkezett meg az Amerikai Egyesült Államokból is az a két kiadvány, amelyeket most, hétfőn mutattak be. Hozzátette, hogy Szegedről kapott információt, hogy az ottani múzeum számára felajánlottak két füzetet, de a szegediek úgy értékelték, hogy itt lenne inkább a megfelelő otthona a két tárgynak.

Munkácsy, festőfejedelem, füzetek, kiállítás, Békéscsaba
A két, Amerikából érkezett Munkácsy-füzetet dr. Bácsmegi Gábor, Varga Tamás és Gyarmati Gabriella mutatta be
Fotó: Lehoczky Péter

Felvették a kapcsolatot az amerikaiakkal

Ennek mentén felvette a kapcsolatot az amerikaiakkal. A New Jersey-i Montclair History Center szakembere két, Munkácsy Mihályhoz köthető kiadvánnyal jelentkezett, amelyeket annak idején a festőfejedelem ügynöke, Charles Sedelmeyer adott ki, hogy ezzel reklámozzák a művészt és az alkotásait. Az amerikaiak minden, a tárgyak célba juttatásával kapcsolatos költséget vállaltak, és azok előző év végén futottak be. Ezzel 591-re bővült a relikviák száma, idén megcélozzák a 600-at.

Kezd terjedni, hogy Békéscsaba Munkácsy városa

Varga Tamás alpolgármester is emlékeztetett: 180 éve született Munkácsy Mihály, és az emlékév alkalmából a Munkácsy Negyedben mindig történik valami. Nemrég például megérkezett, így húsz év után újra megtekinthető a Munkácsy Emlékházban a Búsuló betyár című festmény. 

Bár az, hogy újabb relikviákkal bővült a Munkácsy Mihály-gyűjtemény, szakmai kapcsolatoknak is köszönhető, egyre inkább kezd elterjedni, hogy Békéscsaba Munkácsy városa, és ha egy, a festőfejedelemmel kapcsolatos tárgy merül fel, akkor a városra és az itteni múzeumra gondolnak.

Hangsúlyozta: Békéscsabán egy olyan anyag jött össze, amely országos és nemzetközi szinten is egyedülálló. Az, aki Munkácsy Mihállyal kapcsolatban szeretne kutatni, publikálni, itt megleli a kellő szakmai tudást és azokat a tárgyakat, amelyekkel az eredményeket alá lehet támasztani.

Dörzsölt róka volt az ügynöke

Magyarország a szülőföldje, Franciaország a hazája, a műveinek pedig egyre inkább Amerika lesz az otthona – idézte Munkácsy Mihály ügynökét a múzeum művészettörténésze, Gyarmati Gabriella. A festőfejedelem egy Európában elismert, az érdeklődés fókuszában álló, termékeny művész volt; és a dörzsölt róka, rátermett, céltudatos műkereskedő, Charles Sedelmeyer pedig úgy vélte, hogy a géniusz az öreg kontinensen learatta a babérokat, fel kellene venni az újvilági fonalat.

Két hónapot töltött Amerikában

Munkácsy Mihály 1886-ban, november 6-án indult Amerikába, és november 15-én ért partot. Az utazásról egyébként a magyar sajtóban megjelent egy karikatúra, a Békés vármegyei Jankó János rajza: a művész egy palettán áll, és az ecsetével evez. A túrára vitték a Krisztus Pilátus előtt című festményét és más alkotásait is, és a géniusz 1887. január 1-jén azok nélkül ment vissza Párizsba.

November 17-én nyílt meg a Krisztus Pilátus előtt című festményt és Munkácsy Mihályt bemutató kiállítás New Yorkban, egy Tabernacle nevű helyen, és a festőfejedelem megkapta ott is azt az elismerést, amelyet Európában, hihetetlen érdeklődés övezte. Az eseményről a The New York Timesban is megjelent egy cikk.

Találkozott az amerikai elnökkel is

A kiállítás kapcsán adták ki angol nyelven az egyik most bemutatott füzetet. A kiadvánnyal tömegek igényeit szerették volna kielégíteni, abban írtak a művész élettörténetéről, megemlítették benne nagybátyját, Reök Istvánt, a gyulai indulást és Szamossy Eleket, a jelentősebb alkotásait, és például sokat foglalkoztak a Siralomház című alkotásával, amely meghozta számára a sikert.

November 23-án egy díszebédet adtak Munkácsy Mihály számára, amelyen beszédet mondott a magyar származású újságíró és lapkiadó, Pulitzer József, aki másnap az újság címlapján magyarul köszöntötte a géniuszt. Később ellátogatott a festőfejedelem Washingtonba, ahol fogadta az Egyesült Államok 22. elnöke, Grover Cleveland. Aztán visszatért New Yorkba, és műveit hátrahagyva január 1-jén visszament Párizsba. Az amerikai kaland emlékét két fénykép is őrzi.

Ugyanaz az üzletember vette meg a két képet

Elmondta: a Krisztus Pilátus előtt című festményt több helyen is bemutatták az amerikai kaland előtt Európában, vándorkiállításként, és a magyar államban is felmerült, hogy megvennék. Ám a műkereskedő túl sokat kért érte, és az ügynök ezért dönthetett az amerikai túra mellett. Ez újabb piacokat szintén hozott Munkácsy Mihálynak, legalább 15 portrét készített újvilági tartózkodása alatt, és kapott megrendeléseket is, így festette meg Pulitzer József feleségét, Kate Davist.

Amerikában sikerült vevőt találni a Krisztus Pilátus előtt című alkotásra, egy üzletember vásárolta meg. Bár Munkácsy Mihály nem tért vissza az Egyesült Államokba, a Golgota című művét is elvitték 1887-ben egy újvilági kalandra, hogy bemutassák – annak apropóján szintén készült füzet, amely most a múzeum birtokába került –, és ugyanaz az üzletember vette meg. A két festmény a későbbi években áruházakban is látható volt, illetve megjelent az 1889-es párizsi világkiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában