Turisztika

2024.04.29. 19:12

Együttműködik a csabai Közgé és a szegedi egyetem

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (SZTE-GTK) és a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) a kreditelfogadás, valamint a Békéscsabai SZC és az SZTE-GTK meghatározott képzései közötti átjárhatóság biztosítása érdekében együttműködési megállapodást kötött hétfő délután.

Dinya Magdolna

Az együttműködési megállapodás célja a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium turisztika ágazaton tanuló és a képzés végén turisztikai szervező értékesítő végzettséget szerző diákok tanulmányainak beszámítási lehetősége a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar turizmus-vendéglátás alapszakjára való felvétele esetén.

együttműködési megállapodás, Közgé, oktatás, szegedi egyetem
Paláncz György, Mucsi Balázs Sándor és Habil dr. Kovács Péter az együttműködési megállapodás aláírásán. Fotó: Beol.hu

Kikövezett út vezethet a felsőoktatási intézménybe

Mucsi Balázs Sándor, a BSZC főigazgatója elmondta, hogy a centrumon belül számos intézmény és iskola lehet érintett a technikusi képzés területén, valamint a felsőfokú vagy felsőoktatási intézményekkel való kapcsolattartásban és a felsőoktatásba belépő diákok számának növelésében. A BSZC egyetemi együttműködői köre országra szóló és még az országhatáron is túl nyúlik. Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara pedig kitüntetett szerepet játszik, mivel a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium az egymásra épülés okán hosszú évekre visszavezethető együttműködésben végzi a dolgát.  A jövőben azok a diákok, akik jó eredményeket érnek el, számukra kikövezett út vezethet a felsőoktatási intézménybe, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karára.

A képzés programja összehangolt 

Habil Dr. Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar dékánja hangsúlyozta, a békéscsabai iskola kiemelt fontossággal bír a kar számára. Nyolc tantárgy esetében a képzés programja összehangolt módon van kidolgozva, amelyek beépülnek az iskola képzési programjába. Az egyetem később ezt az integrációt hivatalosan elfogadja, és beszámítja az egyetemi tanulmányokba. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy az egyetem, illetve a középiskola között egy szoros szakmai együttműködés jöjjön létre. Azt tapasztalják, hogy Széchenyi iskolából, illetve a BSZC-ből érkező diákok kiemelten tehetségesek és jól teljesítenek a felsőoktatásban. Az egyetem számára pedig fontos, hogy a tehetséges diákokat időben felfedezzék, felkarolják, hogy utána a képességeiket tovább tudják fejleszteni. 

Mérföldkő az intézmény életében az együttműködési megállapodás

Paláncz György, a Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója elmondta, hogy egy komoly mérföldkő az intézmény életében ez az együttműködési megállapodás, hiszen lehetővé teszi a tanulók számára, hogy nyolc tantárgy kurzusa esetében összesen huszonhárom kreditet ismerjenek el. Ami azt jelenti ennyivel kevesebbet kell teljesítenie azoknak a tanulóknak, akik náluk tanulnak, amikor az egyetemi tanulmányaikra kerül sor. Úgy véli, hogy azok a diákok, akik szakmát szeretnének tanulni, a legjobban teszik, ha a technikumi képzést választják. Ennek révén nemcsak az alapvető kompetenciákat sajátítják el, hanem tanulmányi kedvezményekben is részesülnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában