Magángyűjtő

2024.04.16. 13:17

Babázhatnak a kovácsháziak, majd a gyűjtemény elvándorol

A békéscsabai Misik Istvánné Delov Györgyi magángyűjteményéből nyílt kiállítás Mezőkovácsházán, a Kalocsa Róza Művelődési Központban. Több mint 40 egyedi öltözetű porcelánbaba várja a látogatókat.

Csete Ilona

Misik Istvánné a babagyűjteményével Mezőkovácsházára érkezett. Fotó: Facebook

Gigacz Balázs, a művelődési központ munkatársának köszöntője után a Mezőkovácsházi Alapfokú Művészeti Iskola diákjai (Orosz Krisztina és Bajkán Regina Anna) lepték meg a résztvevőket egy-egy bölcsődallal.

A kiállítást Varga Ágnes, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Vármegyei Igazgatóságának a módszertani referense nyitotta meg. Hangsúlyozta a népművészet örökkévalóságát, méltatta a hímzések szépségét és azt, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet fontosnak tartja a hagyományok ápolását, melynek ékes példája a most látható kiállítási anyag és az országban is zajló szakkörök sokasága. 

A gyűjtemény tulajdonosa, Misik Istvánné megköszönte, hogy bemutatkozási lehetőséget kapott. Gyűjteményének a különlegessége, hogy Békés vármegyében megtalálható ködmönökről kötényekre hímezi át a különböző motívumokat, mintákat. Ez a kiállítás egyébként májusban több dél-békési kulturális intézményben is megtekinthető lesz, mint vándorkiállítás. A babagyűjtemény a művelődési központ emeleti kamaratermében április 29-éig látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában