Közlekedés

2024.03.14. 11:48

A motorosokat is előcsalogatta a korai tavasz

Idén hamar beköszöntött a tavasz, ami kicsalogatta az útra a motorosokat is. Nem árt azonban minden motorosnak tisztában lenni néhány alapszabállyal, főleg több hónapnyi kihagyás után a motoros közlekedésben. Ilyen például a járművek és a motorosok felkészítése, valamint az elengedhetetlen protektoros öltözék.

Vásári Erzsébet

A rendőrség korábbi tájékoztatójában hangsúlyozták, hogy a tavasz a motoros, segédmotoros, kerékpáros szezon kezdete. Rajtuk kívül még a gyalogosok is többet vannak a szabadban, a közlekedési viszonyok pedig átrendeződnek, más a fontossági sorrend, másra kell ilyenkor odafigyelni, mint télen, nem csak a motorosoknak.

motorosok, szezon, motorozás, közlekedés
A tavaszi szezon előtt a motorokat és a motorosokat is fel kell készíteni. Fotó: Vásári Erzsébet

Tavasszal a járművezetők tempósabban, felszabadultabban közlekednek

Amíg a téli időszakban a láthatóság kerül középpontba, addig tavasszal egyszer napfény, sima útfelület, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást. Tavasszal ráadásul mintha elfelejtenénk a télen berögződött óvatos sebességmegválasztást. A járművezetők lendületesebben, tempósabban, felszabadultabban, nagyobb sebességgel közlekednek.

Amellett, hogy az útjaink zsúfoltabbak lesznek, az időjárás szeszélyessé válik, gyakran esik és gyakran fúj a szél. A csapadéktól vizes, csúszós lesz az út, amelytől csökkenhet a járművek menetstabilitása. Számítani kell tehát arra, hogy a járművünk megcsúszhat és a féktávolság megnő.

A téli pihenő után a gépeket és a motorosokat is fel kell készíteni az indulásra

A jó idő beköszöntével egyre több kétkerekű jármű jelenik meg a közutakon. Fontos, hogy mindannyian készítsék fel járműveiket a téli pihenő után a közlekedésben részvételre. Ellenőrizzék a műszaki állapotot és főleg saját elméleti tudásukat frissítsék fel. Néhány hónapos kihagyás után ugyanis még a rutinos motorosok járműkezelésében is merülhetnek fel hiányosságok, tompulhatnak a reflexek.

Felhívják a motorkerékpárosok figyelmét arra, hogy: kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorkerékpárral közlekedjenek; a közúti közlekedési szabályokat és a sebességhatárokat fokozottan tartsák be (fokozott figyelem előzés, kanyarodás, egyéb manőverek során); minden esetben az út-, időjárási-, és látási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel közlekedjenek; valamint kiemelték, hogy minden motoros viseljen bukósisakot és megfelelő védőfelszereléseket, amelyek nagymértékben csökkentik a motorosok gerinc-, és végtagsérülésének, valamint a baleseti halálnak a kockázatát.

Motorozás szempontjából fontos az aszfalt hőmérséklete is

Egy tapasztalt gyulai motoros, aki immár több mint 30 éve motorozik hírportálunk kérdésére elmondta, a motoros szezon kezdete az állandó 15 fokos hőmérsékletnél indul. Azért tartja fontosnak ezt kivárni, mert ilyenkor már az aszfalt hőmérséklete is alkalmas lehet a biztonságos gurulásra. Azoknak, akik a téli hónapokra elteszik a motorjukat mindenképpen azt javasolja, hogy a „leporolás” után, még az első indulás előtt ellenőrizzék a guminyomást, a fékek állapotát, valamint az olajat. Szintén fontosnak tartja, hogy az első út a hosszú kihagyás után mindig egy nagyobb üres parkolóba vezessen, ahol érdemes szlalomozni és egy vészfék próbát tenni azért, hogy újra ráérezzen az ember a motorra. Ezután jöhet egy kisebb, bemelegítő kör, majd a szokásos kirándulások.

A megfelelő, protektoros öltözék a motoros testi épségét is óvja

A motorostól azt is megtudtuk, hogy minden évszakban, de különösen a szezo indulásakor fontos a motorosoknál a megfelelő aláöltözet, és minden esetben a protektoros ruha, és a kifejezetten motorozáshoz gyártott, szintén protektoros csizma. Ő maga el sem tudná képzelni ezek nélkül a motorozást. Hiszen a ruhák nem csupán a hidegtől, vagy a bogaraktól védenek, hanem a motoros testi épségét is óvják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában