Békés vármegye

2024.01.08. 19:36

A kutya hideg négylábú kedvenceinket is megviseli, figyeljünk rájuk!

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban durva fagyok jönnek. Az extrém hideg a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése, esetleges fagyása.

dr. Nagy Szilvia

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője kiemelte, a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítani kell energiában dús eleséget és szélvédett kuckót, ahová bármikor el tudnak húzódni.
– Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. Ne feledjük, a hideg idő hatására nem csökken le állataink mozgásigénye, mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra, ám a szabadban kinn teleltetett kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen a természetes zsíros védőréteget lemosva rontjuk prémjük természetes szigetelőrétegét – tette hozzá a szakember.

Az egyesületnél hangsúlyozták azt is, hogy állatmentéseik során számtalan esetben találkoztak utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal az utóbbi években.

– A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni, vagy úgy tartani, hogy elpusztul, bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható. Az utcákon sok kóbor állat kószál, javasoljuk, hogy aki tud, fogadjon be közülük egyet – kérte Seres Zoltán. A kérdésre, mire jó a kutyacipő, elmondta, vízálló anyagból készül, kényelmes, hasznos viselet lehet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát, ott megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. 

– A só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek, a gyógyulás hetekig is eltarthat. A marástól véd meg a kutyacipő – részletezte, hozzátéve, a tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak, ami szintén nem nagyvárosi hóbort.
–  Divathóbortnak tűnhet, ám az öltöztetésnek fontos szerepe lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú – zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Lakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, meg is betegedhet. A problémák megelőzésére jó a kutyaruha. Ha kreatívak vagyunk, otthon is elkészíthetjük, hiszen állatboltokban ezekért a darabokért több tízezer forintot is elkérnek. A lényeg, hogy az állatot a rárakott ruha a mozgásban ne zavarja, ne legyen szoros, de bő sem. Fontos, hogy az állat a ruhájában tudjon rendesen vécézni. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktériumot – vírust is összeszedhet. Nem árt tehát, ha két-három váltást készítünk, vagy szerzünk be – részletezte Seres Zoltán.

Milyen a jó téli kutyaház? 

Az Orpheus Állatvédő Egyesületnél elmondták, az udvaron tartott kutyák menedékhelyéről sem szabad megfeledkezni. A kutyaház nyáron a hőgutától véd, télen pedig a fagyástól. Seres Zoltán kiemelte, vásárolhatunk hőszigeteltet, de ha tudunk barkácsolni, otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő ól a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy méretűt a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. Érdemes 5-6 cm-es lábakat alátenni, ezek megóvják a saras esőtől, a latyakos hótól. 

– A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust télen ne fürdessük, de paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebbre, melegebbre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre, például kazánház mellé, vagy garázsba – fűzte hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában