Feltámadt a szél a pusztán

2024.01.08. 17:25

Itt a kemény tél: jeges orkánt kellett túlélniük Kiscsákón

A puszta kellős közepén támadt a jeges szél hétfőn hajnalban és reggel Kiscsákón. Itt gazdálkodik férjével Csapóné Hernádi Noémi, a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdakörének elnöke.

Nyemcsok László

Csapóné Hernádi Noémi óvja, védi jószágait minden körülmény között

– Jeges orkánt kellett elszenvednünk, túlénünk, billegtek a póznák, a villanyvezetékek, a ruhánkra a viharos szél azonnal rászárította a jeges párát – ecsetelte Csapóné Hernádi Noémi. – A kisgyermekünk védelme, benti, meleg helyen elhelyezése volt a legfontosabb, de aztán a jószágokon volt a sor. Befagytak ugyanis az itatóik, mindenhol jégcsapok alakultak ki. Természetesen télen nem számít rendkívülinek a mínusz, most azonban olyan erővel sújtott le az időjárás, ami ebben az évszakban sem mindennapi.

A zord időjárás miatt egymáshoz bújtak a malackák, infrával is segítik a legérzékenyebbeket Kiscsákón

Noémi elmondta, birka, malac, nyúl, macska és kutya egyaránt megsínylette a mostoha időjárást, miként az a csacsi is, ami most került gazdaságukba.

– Bár úgy tűnik, hogy a folyamatosan biztosított takarmány miatt háziállatainkat kevésbé viseli meg a tél, az ilyen zord időben rájuk is fokozottabban kell figyelnünk – hangsúlyozta a gazdasszonyok Békés vármegyei elnöke. – Biztosítani kell számukra szél- és csapadékvédett, száraz búvóhelyet, a legkisebbeknek külön melegedési lehetőséget. Ellenőrizzük folyamatosan az itatók állapotát, győződjünk meg az állandó ivóvíz ellátásról, napközben akár néhány melegvizes itatást is végezhetünk. Ilyen körülmények között ránk, gazdászokra sokszor embert próbáló feladatok várnak, hiszen melyikünknek ne esne jól bent tölteni a napot a kályha melegénél, de felelősséggel tartozunk a jószágainkért, ők cserébe kitartásra, fegyelemre és emberségre nevelnek minket.

Jégcsapok lógtak mindenhol, befagytak az itatók

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában