Békés vármegye

2024.02.01. 13:03

Sokba fájt az autószerelőnek, hogy feketén dolgozott

Számla nélkül szerelt az az autószerelő, akit elcsíptek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei. Feltűnt ugyanis nekik, hogy miközben 21 millió forintos bevételt vallott be, több mint 46 millió forint értékben vásárolt alkatrészeket – ismertették a NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságán.

Licska Balázs

Az autószerelő a fellebbezési jogáról lemondva a teljes adóhiányt megfizette, és mivel ekkor csak a bírság felét kell megfizetnie, az eljárás vége a bevallani elmulasztott adó kétszerese lett.

Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

Hangsúlyozták: a NAV látja a beszerzések, vásárlások adatait, mivel az online számlaadat-szolgáltatás a vásárlás értékétől függetlenül kötelező. A beérkező adatokból kitűnik például a bevallott bevétel, valamint a beszerzési számlák értékének kirívó ellentmondása is.

Így volt annál az autószerelőnél is, aki a kata-alanyiság mellett áfa-alanyi mentességet választott, abban bízva, hogy elkerüli a NAV figyelmét. Beszerzési számláinak adatai azonban egyértelműen jelezték a kockázatot, mivel a 2020 és 2022 közötti három évre összesen bevallott 21 millió forint bevételével szemben több mint 46 millió forint értékben vásárolt alkatrészeket. A különbség az eltitkolt, nem számlázott bevételéből származott, ami után a szerelő adót nem fizetett.

A valós bevétel, illetve az annak alapján fizetendő adó összegét a NAV revizorai a beszerzett alkatrészek értéke alapján becsléssel határozták meg. A bevételek eltitkolása mindenkinek komoly rizikóval jár, mert a jogszabályi előírások alapján az adóbírság ez esetben nem mérsékelhető, és a mértéke a feltárt adóhiány 200 százaléka. Az összesen 30 millió forintra rúgó követelés biztosítására a 60 millió forint értékben lefoglalt ingatlanok, járművek és gépek nyújtottak fedezetet.

A szerelőnek is egyértelmű volt, hogy ezt olcsón nem ússza meg. Ezért a fellebbezési jogáról lemondva a teljes adóhiányt megfizette, és mivel ekkor csak a bírság felét kell megfizetnie, az eljárás vége a bevallani elmulasztott adó kétszerese lett.

A NAV közleményében kiemelték: a tevékenységüket feketén, számla nélkül végzőkkel szemben indított eljárásaival a NAV nemcsak az államot megillető bevételeket, hanem a becsületesen adót fizető, tisztességes piaci szereplőket is védi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában