Négyezer éves temetőt tártak fel az ásatáson

2014. július 19. 17:59 Papp Gábor

Nemzetközi régészcsoport folytatja ezekben a hetekben Békés határában, a város Jégverem kerti részén található mintegy négyezer éves középső bronzkori temető feltárását. A kutatók új szelvényeket is vizsgálnak, amelyekből egyebek mellett egy egészen nagy, mintegy 57 centiméter átmérőjű urna is előkerült.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A Jégverem kertben a ’80-as évektől folyamatosan kerültek elő középső bronzkori edénytöredékek. A területen végzett újabb vizsgálatok alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a városrészen egykoron egy, a korszakhoz köthető település, illetve egy feltehetően ahhoz kapcsolódó temető maradványai találhatók.

Utóbbi feltárásán dolgozik évek óta minden nyáron egy nemzetközi csoport, amelynek tagjai között idén kanadai, amerikai, német, illetve felerészben magyar régészek, valamint egyetemi hallgatók találhatók.

  Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

A bronzkori település a régi Kettős-Körös összefolyásának közelében helyezkedett, és a maga történelmi időszakában fontos közlekedési útvonalak mellett húzódott. Tavaly kiderült az is, hogy a sírkert lényegesen nagyobb kiterjedésű, mint azt eredetileg feltételezték, ahogy az is biztossá vált, hogy a temető – eddig még nem tisztázott okokból – több elkülönülő sírcsoportból állt.

– Idén két hete kezdtük a munkát, és eddig négy szelvényt nyitottunk meg a középső bronzkori temetőben – nyilatkozta lapunknak dr. Paul R. Duffy, a Torontói Egyetem antropológiai tanszékének professzora és Parditka Györgyi, az MNM-NÖK régésze.

  Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Az ásatás két vezetője elmondta, hogy jellemzően urnás-hamvasztásos rítussal temetkeztek az itt élők, így ennek megfelelően sok urna került elő az elmúlt hetekben, köztük egy kifejezetten nagy, több mint fél méter átmérőjű. Emellett szórt hamvasztásos és csontvázas temetkezés nyomaira is rábukkantak, de ezek egyáltalán nem gyakoriak. A Körös-vidéken hasonló, középső bronzkori temetőről eddig nem tudtak, a térségben ez az első ilyen felfedezés.

A két szakember kérdésünkre kiemelte, a sírcsoportok szervesen elkülönülnek egymástól.
– Ennek egyelőre nem tudjuk a hátterét. Időbeli eltérések is okozhatják, de az is megtörténhet, hogy a különböző nagycsaládok egymástól elszeparálva helyezték örök nyugalomra halottaikat – adtak lehetséges magyarázatot a különleges jelenségre. A vizsgálatok alapján egyébként jelentős társadalmi differenciákat nem mutatnak a sírok, olyan előkelő nyughelyére eddig nem találtak, aki uralhatta az akkori társadalmat.

Dr. Paja László antropológus, az MNM-NÖK munkatársa elmondta, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sírok többségébe gyermekeket, illetve nem felnőtt korú fiatalokat temettek.

– Ők a mai értelemben gyerekeknek számítanának, de nem szabad elfelejteni, hogy négyezer évvel ezelőtt egy negyvenéves ember már aggastyánnak számított – fogalmazott a szakember. A csontvázas temetkezések esetében pedig szinte csak újszülöttek és kisgyermekek maradványai kerültek elő, egyetlen kivétellel.

  Fotó: Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter

Szintén tovább gondolásra érdemes tény, hogy a békésihez hasonló kerámiákat északabbra, Berettyóújfalu környékén is találtak. A régészeti nyomozás egyik fontos kérdése, hogy ha kereskedelmi kapcsolatról van szó, milyen termék érkezhetett cserébe a településre.

A nemzetközi régészcsoport jövőre is folytatni kívánja az ásatást, ami azért is fontos lehet, mert szeretnék, ha a feltárás a régészhallgatók számára gyakorlati lehetőséget is biztosítana, segítve szakmai fejlődésüket.

A projekt vezetői kiemelték, hogy a terület tulajdonosainak segítsége és támogatása nélkül a program nem lehetne ilyen sikeres.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Négyezer éves temetőt tártak fel az ásatáson

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

Mikler: A harmadik helyért is küzdeni kell az Eb-n

„Ősszel az lesz a legnagyobb feladatunk, hogy alkalmazkodjunk az új kapitány stílusához.”

Vasárnapi sportműsor: F1, Michelisz, Konföderációs Kupa

Újra a medencében a férfi vízilabda-válogatott • Döntő a női kosár Eb-n • HFL.

C. Ronaldo beérte Kocsist, Portugália csoportelső

Portugália félidőnként két gólt szerezve legyőzte Új-Zélandot. CR7 75 góljával beérte Kocsis Sándort.

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Haladás: távozik Szombathelyről a kulcsember – hivatalos

Iszlai Bencének kétéves szerződést ajánlottak, ő azonban nem fogadta el azt.

F1: Erre jelenleg senki sem képes, csak Lewis – Lauda

Alonso: Sajnálom, hogy mindenkit megzavar a végsebességünk, de ez van.

La Liga: exliverpooli duplázó, megvan a harmadik feljutó

A Tenerife hiába érkezett előnnyel a Getafe otthonába, a hazaiak ünnepelhettek.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér