csorvás

2018.02.23. 17:34

Versenyképesek, látványosak, szórakoztatóak és eladhatóak

Országos szinten sem gyakori, Békésben is összesen két helyen működik együtt fúvószenekar és mazsorettcsoport. Az egyik ilyen település Csorvás, ahol a mazsorettcsoport 25 éve alakult, a fúvószenekar bő negyedszázada, 1992 márciusában újult meg és koncertezik Debreczeni István vezetésével.

G. P.

A fúvószenekart ma karmesterként vezető Debreczeni István megjegyzi, egyedi profiljukat éppen az adja, hogy a műsoraik kilencvenkilenc százalékát a zenekar és a mazsorettek együtt adják elő.

– Olyan együttesben gondolkodtunk, amely versenyképes, szórakoztató, látványos, a produkciója úgymond máshol is eladható – mondta a karmester. – Évente körülbelül húsz fellépésünk van, ennél sokkal többet nem is vállalhatunk, mert a tagok hobbiból zenélnek és táncolnak, sokan már családosak.

Soraikban a tízévestől a negyven fölöttiekig játszanak, létezik is egy díjuk, melyet a 15 és a 10 éves folyamatos tevékenységért adnak, amit legutóbb Horváth Valéria és az orosházi fúvószenekar karnagyaként is dolgozó Debreczeni Márk, a karmester fia vehetett át, aki szülei révén belenőtt az együttesbe. A mazsoretteseket 25 éve irányító Szalai Erzsébet művészeti vezető munkáját ugyancsak elismerték az együttesen belül, aki az elmúlt negyedszázadban csaknem 2900 (!) próbát tartott már.

Csorvás Város Fúvószenekara és mazsorettcsoportja két évtizede visszajár a medgyesegyházi dinnyefesztiválra, ezenkívül rendszeresen fellépnek a lencsési Szent ­István-napon, illetve a Csongrád megyei zenei fesztiválon. Egyedüli magyarországi zenekarként 2008 óta vannak jelen a besztercei fúvószenekari fesztiválon, ahol mindig nagy szeretettel fogadják őket.

Számtalan külföldi kapcsolattal rendelkeznek még, de az anyagiak határt szabnak az álmoknak, például régi ismerőseik, a szicíliai fúvósok meghívásának, akik amúgy évek óta kapacitálják magyar barátaikat, hogy ­látogassanak el hozzájuk. Utoljára 2010-ben jártak Szicíliában, de mielőtt újra mennének, mindenképpen szeretnék Csorváson vendégül látni őket. Ötvenfős csoportról van szó, elhelyezésük nem egyszerű.

– Az együttest 2013 óta a Csorvási Fúvószenekarért és Majorette Csoportért Alapítvány működteti jól, de egy ilyen vendéglátáshoz vagy bármiféle külföldi utazáshoz pluszforrások szükségeltetnek. Működésünkhöz a helyi önkormányzat és a Csorvási­ Gazdák Mezőgazdasági és Termelő Zrt., de több kisebb vállalkozás is nagy segítséget ad – fűzte hozzá a karmester.

Alapítványuk ebben az esztendőben is pályázott a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, hogy a régi járási fesztiválok mintájára Szent Iván-éj idején hat együttes részvétele mellett ismét megrendezhessék a fúvószenekari és mazsorett-találkozót. Nagyon jó a kapcsolatuk az orosházi fúvósokkal, rájuk is számítva szeretnék felidézni a régi fesztiválhangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!