vésztő

2018.03.10. 19:58

Fél tonna parajdi sótömbből alakítottak ki sószobát

Noha nem egyedi eset, mindenképpen érdekes, hogy sószobát alakítottak ki a közel­múltban a vésztői bölcsődé­ben, alapítványi pénzből. A kis helyiségben – ahol sóhomokozót is elhelyeztek – foglalkozásokat tartanak a bölcsődéseknek és az óvodásoknak. Az intézményben elmondták: a sóterápia jótékony hatásai révén erősödhet a kicsik immunrendszere.

Licska Balázs

Sószoba

Karakas Józsefné, a Vésztői Négyszínvirág Óvoda és Bölcsőde intézményvezető-­helyettese elmondta, több intézményben is megfordultak az elmúlt időszakban, szakmai nap keretében.

A vésztői intézményben a pedagógiai programba belefoglalták a gyermekek egészséges életmódra való nevelését, testi és lelki egészségfejlesztését, ezért tartották fontosnak, hogy Vésztőn is kialakítsanak sószobát. Úgy vélték ugyanis, hogy ezzel egyfajta pluszt nyújtanak a kicsiknek.

– Egy régóta vágyott álom vált ezzel valóra – folytatta. Hozzátette: adódott egy kedvező­ lehetőség, amit megragadtak, és a Vésztői Óvodásokért Alapítvány vezetőségének döntése ­értelmében alapítványi forrásból, nagyjából 400-450 ezer forintból valósították meg a fejlesztést. Annak a bölcsődében találtak egy alkalmas, korábban kihasználatlan helyiséget.

A sószoba lényege, hogy ­abban készíttettek egy sófalat – benne összesen 500 kilogramm erdélyi, parajdi sótömböt felhasználva –, valamint egy homokozót, amit sókristályokkal töltöttek fel. A kis helyiségben emellett egy asztal kapott helyet székekkel, hogy ott rajzolhassanak, színezhessenek, társasjátékozhassanak a kicsik.

Elmondta: rengeteget hallottak a sóterápia jótékony hatásáról, hogy az javasolt egyrészt megelőzésképpen, másrészt terápiaként, összességében erősíti az immunrendszert. A sótömbök felületéről a részecskék a légtérbe, onnan pedig a légutakba jutnak. Kifejtik fertőtlenítő hatásukat, elpusztítva­ a vírusokat, baktériumokat, gombákat.

A remények szerint a sószoba, illetve annak révén, hogy ott tartanak foglalkozásokat, kevesebb lesz a bölcsődéből, az óvodából való hiányzás.

Fotók: Imre György

– Élvezik a gyermekek, hogy egy különleges környezetben lehetnek, valamint azt is, hogy nemcsak kültérben, hanem beltérben is homokozhatnak, a sókristályoknak köszönhetően – ecsetelte Karakas Józsefné. Hozzáfűzte: zenét hallgatnak, mesét olvasnak fel a kicsiknek, akik közül egyszerre öten-heten lehetnek bent a kis helyiségben. Megelőzésképpen hetente egyszer, terápiaként hetente két-három alkalommal ajánlott 30 percet eltölteni a sószobában.

– A bölcsődébe nagyjából huszonöt, a központi óvodába pedig hetven gyermek jár – folytatta az intézményvezető-helyettes, megosztva, hogy a közelség miatt elsősorban ők élvezhetik a sószobát. A város további óvodáiban 130 kicsit nevelnek, oktatnak, és bejelentkezés alapján nekik is van lehetőségük használni a kis helyiséget.

Karakas Józsefné kiemelte: a tervek szerint a többi telephelyen is kialakítanak sószobákat, hogy minden gyermeknek elérhető közelségben legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!