Hol a fél pont?

Nyemcsok László

A csabai kolbász a maximális ötből az átlagot tekintve 4,5 pontot kapott a voksolóktól. Nem a gulyásleves, nem a hortobágyi palacsinta és nem a kürtőskalács végzett az első helyen. A csabai győzött.

Az angol nyelvű TasteAtlas az ízek, ételek, helyi hozzávalók és autentikus éttermek enciklopédiájaként határozza meg magát. Adatbázisukban több mint 10 ezer étel és ital található meg, ezek mindegyikét ráadásul térképre is tették, lelőhelyük alapján. A regisztrált tagok pontozhatják az egyes tételeket, aszerint, hogy mennyire szeretik az adott fogást, helyet.

A hengeres felvágott, ahogy nevezték a csabait, 4,5 pontot kapott. Nem értem, hogy hol maradt az a fél pont. Még dr. Torgyán József egykori földművelésügyi miniszter mondta a Csabai Kolbászfesztivál egyik megnyitóján, hogy aki evett már jobbat a csabainál, az nagyobb mesemondó Andersennél.

A csabaiak pontosan tudják, hogy a kolbászuk a legjobb valuta. Több barátom is kiemelte, ha ilyet visz ajándékba, kinyílik előtte minden ajtó. Az egyik orvosprofesszor – még amikor a hálapénz nyíltan mehetett – azt mondta páciensének, ne adjon tízezreket, inkább hozzon még abból a csabaiból. És ha van, egy fél liternyi barackot is tegyen hozzá.

Nem egy csabai kistermelő viszi már a portékáját a fővárosba. Kelendő áru a csabai kolbász. Lényegében aranyáron is eladható, aki kóstolta, leragad nála. Az aranyárat úgy értem, hogy Pesten jóval többért lehet eladni, mint Csabán. A lényeg viszont ugyanaz, ötpontos legyen.