Mell, szobor

Nyemcsok László

Kilyukadt a veronai Júlia-szobor. A jobb mellén. Túl sok szeretetet kapott a turistáktól, akik azért magukra gondoltak a mellsimogatáskor. Ez ugyanis a legenda szerint szerencsét hoz, főleg a szerelmeseknek. A szobor így a jobb mellénél először kifényesedett, majd elvékonyodott az anyag. Hasonló a helyzet Írország fővárosában, Dublinban is. Szinte könyörögnek a turistáknak, hogy ne tapogassák állandóan a helyi népi hős, Molly Malone bronzszobrát a melleinél. Itt is az járja, hogy ez szerencsét hoz. Emiatt a műalkotás ezen része jelentősen megkopott.

Szoborrongáláshoz kapcsolódó hír az is, hogy darabokra szabdalva találták meg Bruce Lee-nek, a kung-fu királyának bronzszobrát a bosznia-hercegovinai Mostarban. A rendőrség elfogott egy férfit, aki a gyanú szerint ellopta a szobrot, és feltételezhetően darabokra vágva, fémhulladékként akarta értékesíteni.

Szoborrongálásért azonban nem kell messzire mennünk. Éppen tíz éve annak, amikor arról írtam én is, hogy Békéscsabán a Kossuth téri Halászlányos kút nőalakjának kezébe egy nagy, félig lakkozott fagerendát tettek, amit feltehetően egy szomszédos padról szereltek le az „alkotók”. Jóságos szoborrongáló is akadt már a városban, az egyik télen ugyanis valaki a színházzal szemközti ivókúton található szobor lábára egy zoknit húzott, hogy ne fázzon.

Van Csabán egy Munkácsy-mellszobor is, mégpedig a múzeum kertjében. Szerencsére nem hallottam még olyanról, aki simogatná. Valószínűleg azért sem, mert hiába tenné, olyat úgy sem tudna festeni, mint a Mester.