Jegyzet

2024.03.23. 07:30

Idősen, aktívan

Csete Ilona

Őszülő halánték, kisebb lendület, több vitamin, kevesebb éjszakázás, sok pihenés – néhány jellemzője a kor előrehaladtával az emberek mindennapjainak. Az élettartam hosszabbodásával a modern társadalmakban, így Magyarországon is egyre több az idős ember.

Egyre többen vannak, akik megbékélve biológiai korukkal, sőt, azt meghazudtoló aktivitással hatvan, hetven, de még nyolcvan pluszosként is örömteli módon képesek kiteljesedni. Látom, tapasztalom, tesznek is ezért.

Az aktív idősödés szellemi és fizikai feltételeit, a mind hosszabb egészségben megélhető évek megalapozását viszont fiatalon érdemes elkezdeni. Testben, fejben egyaránt. Környezetemben remek emberek mutatják a jó példát. Az úszónő, aki korosztályában (hetven pluszos) idén világbajnok lett. Lajos bácsi kilencvenen túl is fantasztikus sakkpartikon vesz részt. A 100 éves tanárnő verset szaval, szellemi frissessége káprázatos.

Csupán néhány kiragadott példa, miként lehet és érdemes életünknek értelmet adni a dolgos évtizedek után. Tisztelem azokat, akik keresnek magunknak új elfoglaltságot, hobbit. Kreatív alkotói kiteljesedésükkel örömöt szereznek másoknak is. Vagy fizikai aktivitásukhoz szerveznek kis közösségeket, gyalog, bringázva, túrázva. Aktív felhasználói modern korunk vívmányainak. Egy felmérés szerint napi 4-4,5 órát csevegnek a közösségi platformokon, böngésznek receptek után, hallgatnak zenét és fizetnek online számlákat.

Az aktív időskor valójában azt jelenti, életkoruk előrehaladtával nem azonosulnak a klasszikus idős szereppel, inkább újat öltenek magukra.

Örömteli módon képesek kiteljesedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!