Tolt a szél

Nyemcsok László

Nemrégiben a megengedett 90 helyett 181, 162 és 142 kilométer/órával száguldozott három autós a 47-es Békés vármegyei szakaszán. Egy napon mérték be őket. Nem tudom, milyen magyarázattal rukkoltak volna elő, ha leállítják őket a bemérés után a közelben a rendőrök. Bár lehet, hogy ilyen sebességnél meg sem tudtak volna állni.

Olvastam, milyen magyarázatok születtek már gyorshajtásnál. Néhány gyöngyszem: rohantam, mert szül a macskám; bocsánat, nem vagyok idevalósi; nem tudtam levenni a lábamat a gázpedálról, mert ránehezedett a kutyám; nyugodtan autóztam, amikor észrevettem, hogy egy kígyó tekereg a lábam között, azt hiszem megmart, orvoshoz sietek. A legjobbat a végére hagytam: tolt a szél.

Magyarázatok nem csak a gyorshajtásra vannak. Kamerával vették fel közlekedők, amint Szabadkígyós külterületén szlalomozott egy autós. Többször elhagyta a sávját, majd hirtelen visszakormányozta oda a kocsit. Szerencsére senkivel nem ütközött össze, A férfi elismerte, hogy kacsázott. Ezt azzal indokolta, hogy a tankban kevés volt a benzin, és meg akarta mozgatni. Hab a tortán, hogy nem volt jogosítványa, és a kocsit korábban kivonták a forgalomból.

Mindezek akkor jutottak eszembe, amikor most olvastam, hogy a miskolci rendőrség befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyben egy suhanc rengeteg értékes autót karcolt össze, vagy törte le a visszapillantó tükreiket. Azt a magyarázatot adta, felidegesítette magát azon, egyeseknek mennyi pénzük van, hogy ilyen drága autókat tudnak vásárolni. Egy biztos, az én autóm tőle biztonságban van.