Hajrá, fiúk!

Nyemcsok László

Jó lenne, ha veletek lehetnék. 2008-ban az erfurti gasztroolimpián együtt vettünk részt a felejthetetlen csapattal Békésből. Sokan nem is tudják, hogy az ötlet a Hírlap szakácskönyvéhez kötődött. Az olvasók által beküldött receptekből 2008 márciusában ment a főzés a Kondorosi Csárdában, és vármegyénk főgasztronómusai egytől egyig ott voltak.

Prohászka Béla már azelőtt kint versenyzett ilyen világeseményen, az országos szakácsválogatott tagjaként, a többiek érdeklődését pedig felkeltette a dolog. Tímár András mesterszakács barátom mondta a csárda folyosóján Bélának, hogy érdemes lenne októberben megnézni Erfurtban, merre tart a világ az ételtrendekben. Béla rávágta, ha kimegyünk, versenyezzünk is.

Innen indult a sikertörténet, Somogyi Lívia fordította le a nevezési feltételeket, elfogadták, és nekivágtunk Erfurtnak. Békés vármegyei, regionális csapatként és egyéniben is. A szakácsok, cukrászok közötti sportszerűségről annyit, a Fiumében sorsoltuk ki, kik lesznek a csapatban versenyzők, és kik indulnak egyéniben. Mindenki éremmel tért haza, arannyal pedig Prohászka Béla és Ambrus György. Innen már ment minden, mint a karikacsapás. A luxemburgi vébén is mindenki érmet szerzett, aztán újra Erfurt, újra Luxemburg. Jómagam háromszor voltam az erfurti gasztroolimpián, és egyszer a luxemburgi vébén.

Erfurt helyett immáron Stuttgart az olimpia színhelye, el is indultak csütörtökön hajnalban a srácok. Nem tudtam velük menni, de úgy érzem, mintha velük lennék. Hajrá fiúk!