Boltnekrológ

Nyemcsok László

Megyek a Százasba. Ezerszer mondtam. Utoljára ma mondhatom. Szombaton délután háromkor ugyanis megszűnik Békéscsaba kultikus áruháza, a Százas ABC. Ha pontos akarok lenni: a 100-as ABC-áruház. Régi Békés Megyei Népújságban találtam, hogy 1977-ben nyitották ezen a néven. Arra is kíváncsi voltam, hogy honnan ered az ABC. A legtöbb helyen azt írják, az Alapvető Beszerzési Cikkek rövidítéséből származott, 1964-ben Budapesten nyitották az elsőt.

Ez már történelem. Vasárnaptól pedig annak a része lesz az is, hogy volt Békéscsabán egy Százas. Emlékszem, amikor a Népújság, majd Hírlap szerkesztősége a Munkácsy utcában volt, legtöbbször a Százasba ugrottunk át kajáért. Az asszony is mindig telefonált, mi kell otthonra, és mentem a Százasba. Ha a lányom bejött hozzám a szerkesztőségbe, a köszönés után egyből azt mondta: Apa, vegyünk valami finomat a boltban! Nekünk a boltot az élelmiszernél akkoriban a Százas jelentette.

Sokan voltak így, sokunknak hiányzik majd. Bennem mindig megmarad, mennyire kedvesen, készségesen segítettek az eladók, megmutatták, mit, hol találok, sőt, ajánlottak is termékeket. Olyanokat, amiket ők is vesznek maguknak. Nemcsak egy szokványos ABC volt, hanem egy olyan hely, ahol jól érezte magát az ember, pedig a vásárlás nem a kedvenc elfoglaltságom.

Azt mondják, a világban egy változatlan: a változás. A szerkesztőség is jó ideje elköltözött már a Munkácsy utcából, a 100-as helyén Spar nyílik áprilisban. Valószínűleg egy darabig azért úgy mondom majd: megyek a Százasba.