Bálozunk

Nyemcsok László

A Covidig minden szépnek tűnt. Ha farsang, akkor báli szezon. Mindenkinek megvolt a maga bálja, felsorolni is nehéz, Békésben ki mindenki tartott mulatságot. Voltak települési, jótékonysági, egy-egy szervezethez, szakmacsoporthoz tartozó mulatságok.

A koronavírus-járvány mindezt tönkrevágta. Igaz, hogy spórolhattunk az asszony báli ruháján, de az összejövetelek, a találkozások, a közösségi élmények, a zene, tánc hiányoztak. Mostanra újra visszaállt a báli szezon, jórészt megtelnek Békésben is a rendezvénytermek. Jó ez a közösségeknek, a vendéglátóhelyeknek, a zenekaroknak, és mindenkinek, aki kedveli a farsangi mulatságokat.

Néhány bál magától „lemorzsolódott”, hallottam olyanokról is, melyek kellő érdeklődés híján maradnak el. Vékony a mezsgye, ugyanis a szervezőknek kellő létszámot kell összehozni, így a költségek is kisebbek. Ugyanakkor a közönség elvárja azt a színvonalat, amihez korábban hozzászokott. Legyen az étel, ital, műsor, tombola.

Múlt szombaton a békéscsabai Kornélia Étteremben rendezték meg a Civil Bálat. Örömmel láttam, hogy jól szórakoztak a jelenlévők, több mint 150-en gyűltek össze, hogy közösen mulassanak. Fodor Mihállyal, az étterem vezetőjével beszélgettem, elmondta, olyan ételsort állítottak össze, mely a túlnyomó többség ízlésének megfelel. A bálozók örültek a programnak, egymásnak, igazi farsangi mulatság kerekedett. Így van ez rendjén, használjuk ki az ilyen alkalmakat. Idén hamarabb ér véget a farsang, február 14-én, és onnan kezdve bőven időnk böjtölni húsvétig.