Lecsó és birs

Nyemcsok László

Lemnoidéből biztos nem főzök pálinkát. A világ legkisebb gyümölcse hiába egészséges, maximum akkora, mint egy sószemcse. A nagyobb baj, hogy a birs hiába nagy már ilyenkor, most az időjárás miatt kicsi. A szilvával azért kihúzom, a késői nem volt rossz sem mennyiségben, sem cukorfokban.

Ha lehetne, paradicsomból főznék idén pálinkát, rengeteg termett. Folyamatosan, és már a fél világ befőttesüvegét elkértük az asszonnyal az ismerősöktől téli lecsóra. Jó-jó, a paprikát, meg a hagymát meg kellett venni hozzá, de a fröccshöz is kell a szőlőléhez szóda. A lényeg, hogy a fő összetevő meglegyen, a többit megoldjuk.

Barátom mondta, tud olcsón tv-paprikát. A legjobb benne, hogy a tévét sem kell megvenni hozzá. A tölteni való paprikából ered a rövidítés. A vöröshagymával kapcsolatban is van egy sztorim. Pucolásnál egy korty folyadékot kell bevenni, és járatni a szánkban. Ha csíp, még egy kortyot. Ha még azután is csíp, növelhetjük a dózist. Engem a végén már nem csípett a hagyma, csak az asszony szava. A paradicsomról meg megy a vita: zöldség vagy gyümölcs? Jó ismerősöm mondta erre, biztosabb a kolbász besorolása, főként, ha húsból van.   

Közben azt sem feledtem, hogy október 11-e a leánygyermekek világnapja volt. Az enyém pedig a világ legszebbje. Az én szememben. Tiszta apja, és mégis szép, mondták sokan. Szóval, sikerülhet gyengébbre a pálinka, a lecsó, egyik sem érdekes, ha boldog az ember gyermeke. Koccintsunk erre! Ha kevés a birs, szilvával.