Csak pislogok

Csete Ilona

Október a látás hónapja. Éleslátásom már kissé kopott, néhány éve gyakran kénytelen vagyok ellátogatni a szemészeti szakemberekhez. Ilyenkor, amikor tombol az allergiaszezon, fokozottan célkeresztben van a két szemem. Vagy az állandó szél, a felkavart por okozza érzékenységüket, vagy a már túlzott, munkaeszközeimmel való szoros kapcsolatom.

Tagadhatatlan, az ajánlottnál is többet dolgozok a számítógép monitorja előtt és hiába tudom én, hogy időszakonként fel kell állni, munka közben kell(ene) sokat pislogni, a szemeimbe érdemes csepegtetni. Egészségesebb lenne, ha pihentethetné az ember az egyik legfontosabb érzékszervét. Ám a tempó fokozódik, az elvárásokról nem is beszélve. Szóval csak pislogok.

A kor előrehaladtával váltam mindenre is érzékennyé. Ez a kampány (immár 19 éve) egy nagyszerű lehetőség mindenkinek, hogy figyelmet fordítson a látására. És nem csak korosodó éveiben. Sőt! Gyermekeink megfertőződése, online túlterheltsége modern korunk technikai vívmányaival már egészen kicsi koruktól napirenden van. S mi lesz velük néhány évtized múlva?! Van kiért és miért aggódnunk és tennünk.

Azt olvastam, idén is több száz optikus várja az érdeklődőket díjmentes látásellenőrzéssel, szemüvegek ellenőrzésével és szaktanácsadással.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az éleslátás fontosságára és ösztönözzön bennünket: érdemes időt fordítani az egyik legfontosabb érzékszervünkre. Javaslom, ne csak pislogjunk tanácstalanul, hanem éljünk az októberi kampány lehetőségeivel.