Galambpiszok

Nyemcsok László

A Hivatalos Galamb rottyantott a kocsijára? Jár az ingyen mosás! Hol máshol találhatták ki, mint Amerikában. Egy madarat elláttak GPS-nyomkövetővel, figyelték, melyik autókra tojik rá, majd a bepiszkított kocsik tulajainak ingyen autómosást ajánlottak fel a szélvédőre tett szórólapon. Ha egyszer ingyen elmegy ebbe a mosóba az ember, megvan az esélye, hogy máskor pénzért is megteszi.

Jó lenne ilyen szolgáltatás Békéscsabán is, mert a házunk előtt álló autónk minden reggel galambpiszkos. Igazából engem csak akkor zavar, ha nem látok ki a szélvédőn, az asszony allergiásabb erre. Sokszor viszont, ha máshol állunk meg hosszabb időre, akkor is galambürülékkel kell szembesülnünk. Mióta pedig olvastam egy londoni esetről, a lakás bejáratánál legalább a szúnyoghálós ajtót mindig csukom. Hétmillió forintos kárt okoztak ugyanis a galambok ürülékükkel egy londoni lakásban, ahol nyitva maradt egy hónapra a teraszajtó, a tulajdonosok pedig elutaztak.  

Szintén Angliában egy szupermarket előtt egy férfi fejének csapódott egy galamb, ezt vette a biztonsági kamera. A férfi és a madár sem sérült meg, de amikor a jelentet bemutatták a tévében, a műsorvezetők szinte beszélni sem tudtak a nevetéstől. Persze, nem kell Angliáig menni, Békéscsaba belvárosában is okoznak elég gondot az ott piszkító madarak.

Mielőtt galambellenesnek tartanának, tisztában vagyok azzal, hogy ők nem tudnak vécére menni, és időnként okozhatnak galibát, mint mi, emberek. Sőt, egyfajta madárnak jó ideje drukkolok. Úgy hívják: békegalamb.