Kereszt

dr. Nagy Szilvia

Új helyen, a békéscsabai Kereki sikátorban várja a Mentál Plusz Szolgáltatóház a nappali ellátásra jogosult pszichiátriai és szenvedélybetegeket. A szakemberek egyéni és kiscsoportos formában nyújtanak az érintetteknek mentális segítséget, életviteli, -vezetési tanácsokkal látják el őket. Segítenek hozzájutni egészségügyi ellátásokhoz, támpontot adnak a hivatalos ügyek intézéséhez.

A ház alkalmas pihenésre, tisztálkodásra, ételmelegítésre, zenehallgatásra, filmezésre, olvasásra, játékra. Időnként kommunikációs, munkaerőpiaci tréningek, workshopok, egészségnapok, kézműves foglalkozások, szemléletformáló órák, élelmiszer- és ruhaosztások helyszíne. Maroknyian munkálkodnak benne azon, hogy szebbé, vagy "csak" elviselhetőbbé tegyék a gondozottak napjait, abban a reményben, hogy rehabilitálhatók, újra meglelik feledésbe merült készségeiket, visszailleszkednek a társadalomba, a munka világába.

Hivatások, sorsok találkoznak, ahogy a szolgáltatóház ünnepélyes átadóján is, ahol a gyulai addiktológiai osztály gyógyuló betege gitározott. Jelenléte felemelő volt: a kreativitást, önkifejezést, alkotást választotta a kedélyjavítás hamis illúziója helyett. Bízhatunk abban, hogy folytatja útját felfelé, és kiteljesedhet.

Az üzenet egyértelmű: a világot egymásba simuló kezek tartják össze. Aki a bajban lévőét meg tudja fogni, kincsre lel, megtudja, az igazi boldogság saját valósága és a rá bízott küldetés keresztmetszetén terem.