Csaba Sanyija

Nyemcsok László

Sanyi a ló, Indul a bakterház, nálam teljesen összeforrt. Mióta meglátogattam Csabán, a Munkácsy téren, már Sanyi kakas a kedvencem. Hittem is meg nem is, hogy állandóan ott éli életét, mióta megszökött gazdájától a piacról, és ennek már több éve. Ha nem látom fotókon, és nem hallom hiteles emberektől, hogy az ország több pontjáról jönnek Sanyi kedvéért Békéscsabára, nem hiszem el. Hallottam már fürdő- és konferenciaturizmusról, de kakasturizmusról még soha.

Össze is lehetne kötni egy közös idegenforgalmi programot a Munkácsy Mihály Múzeummal. Ott a festőfejedelem képeit nézegetnék az idelátogatók, a Munkácsy téren a gróf urat, ahogy sokan nevezik Sanyit, aki peckesen, büszkén járkál birodalmában, ahol van külön nappalija és hálószobája.  

Hogy mitől nagy szám Sanyi? Attól, hogy kuriózum, mert nem a megszokott környezetben, egy baromfiudvarban él, hogy sokan látják, és előtör belőlük az állatszeretet, a jóság. Kicsit mindenki a magáénak érzi a környéken, és már messzebb is. Büszkék az emberek arra, hogy Sanyi Csaba kakasa, vagyis mindenkié, aki meglátogatja, ránéz vagy csak az interneten követi. Mert bizony a sztárkakasnak saját közösségi oldala is van.  

A minap egy csabai fiatal felrakta a kakas fotóját a közösségi oldalára, amikor legutoljára láttam, már 1400-an lájkolták. Egy jobbfajta celeb nem kap ennyi „kedvelést”, Sanyi pedig rá sem is játszik a szerepére. Ő az, akit mindenki a téren akar látni, és nem a bográcsban. Abban főjön „sima” kakas, és ne Csaba Sanyija.