El se dobd!

Cs. I.

A követési távolságot tartva autóztam, amikor lassított az előttem guruló és egy hanyag mozdulattal ablakából nagy lendülettel kihajított egy műanyag palackot. Gondolom, szomjoltó volt benne, üresen csak szemetet jelentett a kocsiban. Lett belőle szemét az út mentén...

Még jó, hogy nem egy féltéglájától szabadult meg ilyen felelőtlen módon – duruzsoltam magamban. És eszembe jutott az a sok ezer önkéntes, akik mindenféle országos és helyi akciókhoz csatlakozva szedik a mások által eldobált szemetet. A TeSzedd! után most újabb mozgalomba toboroznak jelentkezőket.

A közútkezelő kiemelt figyelmet fordít idén a kezelésében lévő utak menti területek karbantartására, a szemétszedési munkákra is. Az eddigi eredményes szemétgyűjtési akciók után megjelölt egy teljes hetet a kampányra. A június 12-ei hét lesz az. Az illegálisan kidobott, útmenti szemetet országszerte segítik összeszedni az önkéntesek. Vajon lesz közöttük olyan, aki maga is az a bizonyos el- és kidobálós fajta?! Átéli, milyen az, amikor másnak a csokipapírjaiért, nejlon zacskóiért, üdítős flakonjaiért, meg még özön szutyokért kell lehajolni s begyűjteni?

A környezettudatosság, önmagunk és közvetlen, vagy tágabb környezetünkért való felelősségvállalás - nagy szavak. Javaslom: inkább a tetteinkben valósuljon meg a fegyelmezett viselkedés. Szóval a jó példa, a kampány, a sok akció szól ám a szemléletformálásról is. Remélem, majd érezzük s látjuk a hatását és egyre kevesebb lesz a szemét az utak mentén, közvetlen és tágabb környezetünkben.