háború

2018.05.08. 12:52

Több mint 83 ezren menekültek el idén Afganisztánból a harcok miatt

Tavaly több mint 445 ezren kényszerültek otthonaik átmeneti elhagyására a konfliktus miatt.

Az Afganisztánban folyó harcok miatt több mint 83 ezer ember kényszerült otthona elhagyására idén – jelentette be az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA),

A szervezet hétfő este közzétett jelentése szerint csak a múlt héten mintegy 20 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát, közülük 9 ezren az észak-afganisztáni Farjáb, 7 ezren pedig Kunduz tartományban.

A biztonsági erők az egész országban heves harcokat vívnak a tálib mozgalommal és az Iszlám Állam terrorcsoporttal, amelyek egyre nagyobb területen aktívak az ország északi részében, és Kabulban is rendszeresen hajtanak végre támadásokat.

Asraf Gáni afgán elnök februárban ajánlatot tett a táliboknak egy átfogó békemegállapodásra, de a lázadók ezt figyelmen kívül hagyták, csak tovább fokozták támadásaikat, és áprilisban új offenzíva megindítását jelentették be.

Egy amerikai kutatóintézet adatai szerint Afganisztán mintegy 400 körzetének 14,5 százalékát már teljesen a tálibok tartják ellenőrzés alatt, és a területek nagyjából 30 százalékáért heves harcok folynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában